latinica  ћирилица
11/08/2017 |  18:52 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Turska serija o Aliji Izetbegoviću- još jedna jednostrana priča? (VIDEO)

Sarajevo je danas u znaku filma. Večeras počinje 23. Sarajevo film festival. Istovremeno, Turska Radio Televizija počinje snimanje serije o Aliji Izetbegoviću. Produkcija i glumci stižu iz Turske, režiser iz BiH.
Serija o Aliji Izetbegoviću - Foto: RTRS
Serija o Aliji IzetbegovićuFoto: RTRS

Ipak, ako je suditi po današnjoj konferenciji za novinare, na male ekrane stiže još jedna jednostrana priča o ratnoj istoriji u BiH.

Turska serija – bh. likovi. U šest epizoda od po 120 minuta biće prikazan život Alije Izetbegovića, od rane mladosti 1944. do smrti 2003 godine. Prvi kadrovi snimljeni su prošle sedmice, a prema najavi serija će snimati u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju. Scenario su pisali Turci pod nadzorom svojih istoričara, koji su u BiH nepoznati.

Aliju Izetbegovića, članove njegove porodice i saradnike glumiće poznati turski glumci. Ono što nije poznato, osim u grubim crtama, jeste scenario. Tako da je za sada nepoznato, na koji će način turski scenaristi predstaviti više nego kontroverzne dijelove biografije Izetbegovića starijeg- od članstva u organizaciji Mladi muslimani, učešća u Drugom svjetskom ratu, čuvene Islamske deklaracije, pa do njegove uloge u posljednjem balkanskom ratu. Ako je suditi prema današnjoj reakciji Alijinih potomaka, Turci se kod pisanja scenarija, blago rečeno, nisu držali činjenica.

- Previše su idealizirali mog oca koji je prikazan kao dobar, strpljiv, mudar. Mi smo se potrudili da tu sliku učinimo realnijom - istakla je kćerka Alije Izetbegovića, Sabina Berberović.

- Njegovi prijatelji, porodica, njegov lik se mora prikazati veoma precizno - smatra sin Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović.

Izetbegović mlađi tvrdi da su Turci očarani likom i djelom njegovog oca Alije i to više nego Bošnjaci. Za sada nije poznato kada će ovaj serija u Turskoj i BiH biti prikazana.