latinica  ћирилица
11/08/2017 |  17:30 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Kadrovska rješenja po stranačkoj liniji- kako se zapošljava u Centralnoj banci BiH? (VIDEO)

U Centralnoj banci BiH nema otkaza, već novih kadrovskih rješenja. Na 20-tu godišnjicu postojanja, dužnost viceguvernera preuzela je Milica Lakić, dok je na mjesto zamjenika glavnog revizora u ovoj banci imenovana Stojanka Šarović- supruga aktuelnog ministra spoljne trgovine BiH Mirka Šarovića.
Centralna banka BiH - Foto: RTRS
Centralna banka BiHFoto: RTRS

I dok je izložba "Tragom novca" svakom dostupna, tragovi interesne politike namjenjeni su samo odabranima. Ali kao i uvijek, javno i posebno za vrijeme jubileja o sebi samo najbolje.

- Posebno sam ponosan što mogu istaći da je Centralna banka BiH potpuno nezavisna, kredibilna i transprarentna - naglasio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Da li je zaista moguće biti potpuno nezavisan u BiH, gdje je politički uticaj ušao u svaku poru? 

- Pa nezavisna je Centralna banka BiH. Mi u Centralnoj banci bi trebalo da budemo apolitični. Članovi Upravnog odbora, guverner, viceguverneri, ovaj naravno mi vjerovatno imamo i svoje neke političke simpatije, ali pravno-formalno nismo članovi stranaka i na taj način smo izabrani iz profesionalnih redova - kaže član UO Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Iako uticaja ne bi smjelo biti, pojedini mediji nakon posljednjih imenovanja već spekulišu o tome da li SDA i SDS potpuno preuzimaju Centralnu banku. Poznato je da je Softić prije dvije godine došao na poziciju guvernera kao član Grupe za finansije Savjeta SDA, kao i da iza novoimenovne viceguvernerke Milice Lakić stoji SDS. Međutim, u svemu tome najinteresantnije je imenovanje Stojanke Šarović, supruge SDS-ovog ministra Mirka Šarovića, na mjesto zamjenika glavnog revizora Centralne banke i to sa mjesta šefice Sektora za finansije Zajedničke službe bh .parlamenta na koju je postavljena prošle godine.

I dok se spekuliše je to dio političkih usluga na relaciji SDS-SDA, opravdano se postavlja i pitanje nepotizma. Pitanje koje Mirko Šarović ne želi da komentariše. Kaže – nema potrebe, bavi se ministarskim poslovima. Niko se ni iz SDS-a zvaničo ne oglašava, iako, uz konstantnu priču političke borbe protiv političkog zapošljavanja i nepotizma, za isto intenzivno proziva vladajuće u Srpskoj. Neki nisu krili iznenađenje.

- Pa vjerujte da ne znam to sada, nisam siguran je li to tako, to prvi put sad čujem. Vjerujte da nisam siguran, ali u svakom slučaju, kako bih rekao, ne odobravam, ne bih sad se hvatao njega kao isključivi primjer svega toga, pa toga imate na svakom nivou, to je puna država - ranije je izjavio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Iz protivničkog SNSD-a poručuju da su stvari potpuno jasne – SDS jedno priča narodu, a kad se ukaže prilika za zapošljavanje stranačkih pripadnika i članova porodice istu i te kako koriste. 

- To govori o jednoj, rekao bih, političkoj drskosti ljudi, prije svega Mirka Šarovića i mislim da, a u javnosti tobože predstavlja sliku ministra koji želi da radi u interesu svih, prema tome maske su pale i to je potpuno nemoralan potez Mirka Šarovića, ali nažalost nije mu to jedini nemoralni potez - rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstvničkom domu PS BiH Staša Košarac.

Košarac ističe i da ovakvom politikom zapošljavanja SDS radi na jačanju institucija BiH, a slabljenju republičkih.

- Imaju različite vrste lobija, imaju različite vrste interesa i mislim da u tome SDS jeste, rekao bih lider na nivou zajedničkih institucija, gdje žele osim jačanja institucija BiH, želi da kroz, rekao bih, različite oblike nepotizma i različite oblike različitih uticaja instalira ljude koji žele da i dalje rade. Narod to već zna, tim politikama jačanja institucija BiH - dodao je Košarac.

Stranačko zapošljavanje i nepotizam, uz obesmišljavanje konkursne procedure i zaobilaženje regulative, odavno su rak-rana bh. društva. Od direktora do savjetnika i vozača - gordijev čvor stranačkih, porodičnih i prijateljskih veza izgleda je i dalje jači od stručnosti, znanja i želje za radom.