latinica  ћирилица
04/08/2017 |  16:22 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Doboj- Uvedena radno okupaciona terapija na odjeljenju psihijatrije (VIDEO)

Na odjeljenju psihijatrije u Bolnici Doboj počela je radno okupaciona terapija.
Radna terapija - Foto: RTRS
Radna terapijaFoto: RTRS

Uvođenjem ove terapije biće omogućena brža rehabilitacija i priprema pacijenta za povratak u socijalnu sredinu.

Pletenje, slikanje, kuvanje, izrada predmeta od drveta samo su neke od aktivnosti koje se sprovode u okviru radno okupacione terapije mentalnog zdravlja pacijenata. Trenutno je uključeno deset pacijenata, a kada završe boravak u bolnici s terapijom nastavljaju u lokalnim centrima za mentalno zdravlje. Ciljevi su, kažu stručnjaci, višestruki.

Gordana Riljić, radno okupacioni terapeut, kaže da nastoje da ova lica obuče za svakodnevne aktivnosti, kako bi po izlasku iz bolnice mogla da obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, od lične higijene, brige o sebi i drugima, produktivnosti, do hobija i razonode.

Branimir Popović, specijalista psihijatrije, istakao je da terapija ubrzava oporavak ovih lica, poboljšava njihove  interpersonalne odnose, te vještine u radu, a samim tim doprinosi njihovoj socijalizaciji po izlasku sa odjeljenja.

Neki od pacijenata dovedeni su uz prisilu u slučajevima agresivnog ponašanja, pomućene svijesti ili kada u porodici i društvu postanu asocijalni. Na takav način, u julu je na ovo odjeljenje dovedeno oko 70 odsto pacijenata.

Vjekoslav Kovačević, načelnik Odjeljenja za psihijatriju, ukazao je da u svojoj dosadašnjoj praksi nije imao ovako povećan broj pacijenata u julu, kao ove godine. Smatra, da je jedan od uzroka i klimatski faktor koji je prouzrokovao pogoršanje pojedinih psihičkih stanja.

Radno okupaciona terapija dugo je priželjkivana na ovom odjeljenju kao dio reforme psihijatrijske službe. Osim s područja dobojske regije obuhvata pacijente Semberije i Birča.