latinica  ћирилица
30/07/2017 |  08:53 ⇒ 08:55 | Autor: RTRS

Norvežani i pravoslavci danas slave isti praznik

Norveška danas slavi Olsok, poznatiji kao Dan svetog Olafa (Ulava) dok Srpska pravoslavna crkva slavi istog sveca 13 dana kasnije po julijanskom kalendaru.
Norvežani i pravoslavci danas slave isti svetac - Foto: Screenshot/YouTube
Norvežani i pravoslavci danas slave isti svetacFoto: Screenshot/YouTube

Uz bogat kulturni program, dosta muzike ali i različitih konferencija, norveški gradovi Trondhajm, Saprsborg, kao i mjesta na norveškoj zapadnoj obali, danas slave život Olafa II Haraldsona, poznatijeg kao norveški večni kralj i svetac pokrovitelj Olaf, saopštila je ambasada Norveške.

O njegovom životu najviše se zna iz saga, kao i priča ranih norveških monaha. Naime, ovaj vikinški kralj je stigao u Norvešku iz Novgoroda kako bi proširio hrišćanstvo u toj zemlji. Umro je 1030. godine u bici kod Stiklestada. Godinu dana nakon njegove smrti je otvoren njegov kovčeg i otkriveno da njegovi nokti i kosa nikada nisu prestali da rastu. Olaf je kanonizovan u Trondhajmu i dobio ime sveti Olaf.

Sloveni su mu podigli crkvu u Novgorodu.

Vikinzi, a posebno sveti Ulaf, zaslužni su za širenje hrišćanstva u nordijskim zemljama a kako se sve to dešavalo pre raskola na pravoslavce i katolike 1054. godine, sveti Ulaf zauzima važno mesto i u Pravoslavnoj crkvi.

On je posljednji zapadnjački svetac kog je prihvatila za sveca i Pravoslavna crkva. Svakog 29. jula Dan svetog Olafa se slavi i u Švedskoj, na Farskim ostrvima, kao i u dijelovima Velike Britanije. Srpska pravoslavna crkva obilježava ovaj dan i slavi svetog Olafa 13 dana kasnije.

 

Izvor:B92