latinica  ћирилица
28/07/2017 |  13:15 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica: Potvrđena još tri slučaja oboljenja od mišije groznice

U Kozarskoj Dubici su potvrđena još tri slučaja oboljelih od mišije groznice, tako da je još na snazi epidemija, izjavila je epidemilog u Domu zdravlja u toj opštini Borka Knežević.
"Mišja groznica" - Foto: ilustracija
"Mišja groznica"Foto: ilustracija

Kneževićeva je rekla da se tri novooboljela nalaze na liječenju u Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci, dok je 10 ranije oboljelih pacijenata dobro i oni su, nakon bolničkog, otpušteni na kućno liječenje.

- Činjenica da se povećava broj oboljelih od mišije groznice dovoljan je razlog za oprez i pridržavanje savjeta ljekara. Neophodno je što češće pranje ruku, izbjegavanje dodira sa miševima, a pri čišćenju prostorija, gdje su boravili miševi nos i usta se moraju zaštiti maskama, a na ruke staviti rukavice. Sve to nakon upotrebe treba baciti. Uginule glodare neophodno je zakopati ili spaliti - navela je Kneževićeva.

Ona je napomenula da ne treba piti vodu za koju nije sigurno da je mikrobiološki ispravna, dok se hrana mora čuvati u frižideru, a u slučaju da se nosi mora biti u kutijama.

U Kozarskoj Dubici je izvršena vanredna deratizacija u oko 800 domaćinstava na seoskom području za koja se smatra da mogu biti žarišta te bolesti, budući da su slučajevi mišije groznice registrovani uglavnom na selima, prilikom obavljanja nekih poljoprivrednih poslova kada se dolazi u dodir sa mišijim izlučevinama.

Izvor: SRNA