latinica  ћирилица
28/07/2017 |  08:00 ⇒ 08:07 | Autor: RTRS

Arheolozi na tragu Zavjetnog kovčega

Arheolozi koji vrše iskopavanja u potrazi za strukturom koja je držala Zavjetni kovčeg okončali su prvu fazu iskopavanja na Zapadnoj obali. Udruženje za biblijska istraživanja sprovodi iskopavanja u području drevnog grada Siloma.
Arheolozi (foto: ilustracija) -
Arheolozi (foto: ilustracija)

Istraživači vjeruju da se tabernakl (šator ali i kovčeg ili veća kutija u obliku kućice), za koji se vjeruje da se u njemu nalazi drveni zlatom optočeni sanduk koji su smještene ploče sa zapisom 10 zapovijesti, nalazi na tom mjestu.

Arheolozi su ohrabreni pronalaskom velikog broja životinjskih kostiju na lokalitetu, za koje Stripling vjeruje da mogu biti u vezi sa načinom podnošenja životinjskih žrtva. Kosti su poslate u SAD na analizu. Na lokalitetu su, tokom četvoronedjeljnih iskopavanja, pronađene brojne krhotine od grnčarije, nakit, mačevi i drugo oružje.

Za Zavjetni kovčeg se tvrdi da je donijet u Јerusalim oko 1.000. godine prije naše ere, a njegov nestanak se vezuje za vavilonsku opsadu i uništenje grada 587. godine p.n.e. Prema nekim vjerovanjima, Kovčeg je pretopljen zbog zlata kojim je bio pokriven, dok drugi smatraju da je ukraden i prenijet u Јordan ili Etiopiju.

Izvor: Nezavisne novine