latinica  ћирилица
26/07/2017 |  08:56 ⇒ 09:04 | Autor: RTRS

Osam razloga za bol u grudima

Svaka žena povremeno osjeti bol u grudima. Ali, šta uzrokuje bolove? Evo nekoliko razloga.

Neki od uzroka bola u grudima nisu ništa strašno, drugi zahtijevaju medicinsku pažnju. Zato, ako vas bole grudi i to vas brine, ne odlažite posjetu ljekaru.

Evo šta može da se "krije" iza bolnih grudi:

Menstruacija

Ponekad je bol u grudima samo "najava" menstruacije. Grudi su u tom periodu osjetljivije nego inače, pa otuda i bol.

Znaćete da je menstruacija krivac za bol u grudima, ako vas dojke svakog mjeseca bole u otprilike isto vrijeme, bol traje nekoliko dana i nestaje do sljedećeg ciklusa.

Trudnoća

Baš kao što podivljali hormoni prije menstruacije mogu da uzrokuju bol u bradavicama i grudima, može i trudnoća. "Koktel" hormona koji se dogodi kada se u tijelu začne novi život, može da učini da vam dojke budu nezamislivo osjetljive.

Ako pored bola u grudima imate posla sa mučninom, imate iznenadnu potrebu za određenim namirnicama, možda bi trebalo da uradite test za trudnoću ili da odete kod ljekara.

Grudvice u grudima

Ne, grudvice u grudima ne znače automatski da imate rak, ali mogu da budu uzrok bola. Te grudvice mogu da budu ciste, mastitis...

Ponekad, grudvice ne moraju ni da uzrokuju bol u grudima, ali bez obzira na to, ako ih primijetite, provjerite sa ljekarom šta je to.

Povreda

Mišići, tkiva i kosti nalaze se iznad i ispod grudi, tako da povreda tih dijelova može da uzrokuje i bol u dojkama. Ukoliko je to slučaj, jednostavno nosite brushalter sa ojačanjem dok bol ne prođe.

Dojenje

Bol u grudima i dojenje su tema za sebe. U svakom slučaju, ukoliko osjećate misteriozan bol u grudima, to vjerovatno nije zbog dojenjea jer, ako dojite dijete, uglavnom ćete znati zašto vas bole dojke.

Bolovi kod žena koje doje mogu da budu znak mastitisa (upala grudi), ali može biti i da su vam bradavice ispucale, oštećene. Ako bol ne prolazi nekoliko dana, najbolje je da se posavjetujete sa ljekarom.

Lijekovi

Grudi mogu da bole i od nekih lijekova, pa čak i od kontraceptivnih pilula. Takođe, antipsihotici (leijkovi koji se koriste kod nekih mentalnih stanja) i antidepresanti mogu da budu "krivci" za bolne dojke.

Ukoliko vas muči bol u grudima, a pijete neke od ovih lijekova, pročitajte da li se u nuspojavama pominju bolovi u dojkama.

Rak dojke

Sam bol u grudima je rijetko kada simptim raka dojke. Ali, ako pored bola imate još neke od sljedećih promjena, obavezno se obratite ljekaru: čvrstu grudvicu koja se ne pomjera; promjenu u obliku ili veličini jedne ili obje dojke; iscjedak iz bradavice; osip oko bradavica; bradavica odjednom postaje uvučena.

Nasumičan bol

Ponekad se bol u nekim dijelovima tijela javi nasumično, bez nekog posebnog razloga. Ono što je važno je da obratite pažnju na taj bol, da ga ne ignorišete ukoliko traje duži vremenski period ili postaje jači.

Ako je bol jaka i sprečava vas da radite uobičajene dnevne aktivnosti, pogoršava se ili primijetite da vam grudi otiču, postaju pretjerano tople i crvene, javite se ljekaru.

Izvor: Mondo