latinica  ћирилица
25/07/2017 |  08:32 ⇒ 08:36 | Autor: RTRS

Kako da izvučete "najviše" iz popodnevnog odmora?

Većina ljudi u toku dana popije kafu (ili nekoliko kafa...) ali ne osjeća nikakvu naročitu korist od toga. Ima dana, čak, kad se osjećamo jednako "prazno", čak i poslije duplog espresa. Ali, to je zato što i ovdje (kao i obično u životu) očekujemo suviše toga, suviše brzo.

Kofeinu iz kafe treba oko pola sata da "proradi", a dok prođe pola sata, obično zaboravimo da smo i popili kafu... Ali, naučnici su se pozabavili tim "problemom" i izgleda da imaju rješenje.

Kratke dremke u toku dana dokazano podižu naše sposobnosti i poslije njih se budimo preporođeni. A da bi efekat bio još snažniji, neposredno prije nego što dremnete, trebalo bi da popijete šoljicu kafe.

Dakle, popijete kafu, odspavate pola sata i probudite se kao novi - taman na vrijeme, pošto kofein počinje da radi svoje.

To je i naučno dokazano, sporoveden je eksperiment u kojem su umorni ispitanici podijeljeni u dvije grupe. Јednoj grupi je prije polučasovnog odmora dat placebo, a drugoj napitak koji je sadržao 200 miligrama kofeina (ekvivalent duplom espresu), a nakon odmora trebalo je da učestvuju u testu koji uključuje simulaciju vožnje.

Ispostavilo se da je kod osoba koje su popile kafu prije odmora osjećaj umora i problema sa koncentracijom opao za 34 odsto, dok je kod onih koji su dobili placebo zabilježen pad od svega devet odsto, iako su obje grupe imale pola sata da dremnu prije rješavanja testa.

Ipak, iako nam kafa može biti od koristi tokom dana, vodite računa da posljednju šoljicu u toku dana popijete najkasnije u ranim popodnevnim satima. U suprotnom, može se desiti da uveče ne možete da zaspite, prenosi britanski "Metro".

Izvor: Mondo