latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:42 | Autor: RTRS

More ublažava artritis i astmu

Kada birate destinaciju za odmor, vodite računa o tome šta će vam najviše prijati.
More - Foto: RTRS
MoreFoto: RTRS

Morska voda prija zdravima, ali takođe pomaže u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba. Osim što oslobađa od stresa, takođe oporavlja pluća, ublažava artritis, smanjuje upale i liječi kožne bolesti.

Morska so je bogata mineralima kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum i jod, zbog čega udisanje morskog vazduha oporavlja disajne puteve i bronhije. Zbog toga mnogi tvrde da se na moru "lakše diše".

- Vazduh u blizini mora je zasićen negativnim jonima, što olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme - rekao je doktor DŽordž Parker sa klinike Heal Tretment u Londonu.

Zbog svog bogatog sastava, morska voda djeluje blagotvorno i pomaže kod dermatitisa, ekcema i psorijaze. Kalijum iz morske vode može da podstakne liječenje mnogih kožnih bolesti.

- Morska so ima svojstva antiseptika, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija - naveo je doktor Parker.

Kombinacijom sporta i kupanja na moru možete se osloboditi bola u leđima, smanjiti upale i ublažiti artritis. Morsko okuženje idealno je za sportske aktivnosti poput plivanja, ronjenja, aerobika u vodi i odbojke na plaži. Uz opuštanje tela, ovim se podstiče i oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Kupanje u morskoj vodi podstaći će funkciju organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.

Negativni joni

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon, koji podstiču duboko disanje i pune nas energijom.

- Negativni joni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno deluju na ljude sa astmom i alergijama - navodi doktor Parker. - Osim na moru, vazduh zasićen negativnim jonima možemo pronaći u šumama, planinama, blizu vodopada i rijeka.

Izvor: Novosti