latinica  ћирилица
23/07/2017 |  09:05 ⇒ 09:48 | Autor: RTRS

Otkriveni veliki tajni prolazi ispod Liverpula (VIDEO)

Britanski istraživači bili su zapanjeni kada su pronašli velike tajne prolaze ispod Liverpula koje je prokopao duvanski tajkun iz Viktorijanskog doba DŽozef Vilijamson.
Rudnik - Foto: ilustracija
RudnikFoto: ilustracija

On je u periodu od 1810. do 1840. godine zaposlio stotine muškaraca da naprave ogromne prolaze ispod dijela grada Edž Hil. Otkriveni su tek ove nedjelje, 10 godina nakon što je pronađen Veliki tunel - najveća komora koju je sagradio ekscentrični biznismen.

Njegova svrha je ostala nepoznata, ali biografi pretpostavljaju da se Vilijamson spremao za neku veliku katastrofu. Druga teorija je da je želio da obezbijedi posao lokalnim muškarcima u periodu recesije i nedostatka poslova. Projekat je trajao 30 godina.

Stanovnici Edž Hila nazivali su Vilijamsa kraljem zbog dobrotvornog rada, ali ovaj muškarac je bio poznat i po čudnim naređenjima. Radnicima je znao da kaže da kopaju na jednom mjestu, a zatim da ga zatrpaju. Tražio je da prave betonske lukove, a onda da ih ruše.

Tuneli i prolazi se nalaze na dubini od pet metara. Ulazak je bio omogućen samo ljudima u koje je Vilijamson imao povjerenja.

Izvor: Agencije