latinica  ћирилица
11/07/2017 |  21:42 ⇒ 21:42 | Autor: RTRS

Obezbijedite svojim bubrezima dovoljno vode

Nedovoljnim dnevnim unosom tečnosti možemo ozbiljno da ugrozimo bubrege.

Ovaj organ je važan za održavanje balansa vode i minerala, pa nedovoljno tečnosti može da dovede do nagomilavanja toksičnih materija, koje ne mogu potpuno da se izbace urinom.

Iako nije uobičajeno, moguće je popiti previše vode. Kada bubrezi nisu u stanju da izluče višak, minerali u krvi su razrijeđeni, što za posljedicu ima nizak nivo natrijuma u krvi koji se naziva diluciona hiponatrijemija. Ipak, ova pojava je vrlo rijetka kod zdravih osoba.

Da biste to izbjegli, potrebno je da se pije između 2,2 i tri litra vode dnevno, tvrdi internista-nefrolog Gordana Peković.

Smanjenim unosom vode snižava se volumen krvi koji dolazi u bubrege, srce, mozak i mišiće, što može da ima posljedice na opšte zdravlje, a prije svega slabiji rad bubrega.

"Zbog nedovoljnog unosa vode može da se javi malaksalost, zamor i nedostatak energije", kaže Gordana Peković.

"Opasno stanje teške dehidratacije i prerenalne bubrežne slabosti zahtijeva hitno zbrinjavanje pacijenta, odnosno korigovanje unosa tečnosti infuzionim rastvorima."

Optimalan unos vode je najbolja prevencija u sprečavanju poremećaja rada bubrega. Ako, ipak, dođe do dehidiriranosti, unosom tečnosti i korekcijom minerala u krvi bubrezi će se oporaviti, ali uslov je da se liječenje započne na vreme.

"Voda je takođe važna jer sprječava nastanak mikrokalkuloze u bubrezima, a samim tim i uporne urinarne infekcije koje se javljaju kao posljedica formiranja kamena i pijeska", kaže doktorka Petković.

Voda se gubi procesom disanja, znojenja, mokrenja i pražnjenjem crijeva, pa za jedan dan izgubimo oko dva i po litra tečnosti. Da bi organizam dobro funkcionisao, potrebno je da nadoknadimo ovaj gubitak.

"Pokazatelj da pijete dovoljno tečnosti je izbacivanje oko 1,5 litara bezbojne ili svijetložute mokraće i rijetko osjećanje žeđi.Ukoliko niste uzeli dovoljnu količinu vode, urin će biti taman i koncentrisan", kaže nefrolog.

Iako pića kao što su mlijeko, sokovi, kafa i čaj sadrže veću količinu vode, ne treba zaboraviti da je čista voda najvažniji izvor tečnosti za funkcionisanje organizma. Trudnice i majke sa bebom treba da unose dodatne količine, kako se ne bi poremetio acido-bazni status, balans tečnosti i balans elektrolita u organizmu.

Izvor: Agencije