latinica  ћирилица
11/07/2017 |  14:27 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Asteroid udario u Mjesec

Zabrinjavajući astrološki fenomen desio se na Mjesecu, a posljedice su bile vidljive i na Zemlji i to bez teleskopa!
Mjesec (ilustracija) -
Mjesec (ilustracija)

Udar od 90.000 kilometara na sat, koji su zabilježili naučnici iz NASA-e na Mjesecu, upozorava na katastrofalnu opasnost sa kojom može da se suoči naša planeta. Meteor sa eksplozivnom snagom od deset krstarećih raketa udario je Mjesec i izazvao veliku eksploziju da se može vidjeti golim okom i sa Zemlje.

Udar koji su zabilježili naučnici izazvao je svemirski kamen koji nije bio teži od kilograma. Iako je ovaj meteor izuzetno malih dimenzija, šteta od udara je bila ogromna i izazvala je eksploziju koja je bila blještava kao svjetslost četiri zvijezde. Da je ovaj kamen pao na neki grad na Zemlji, napravio bi krater dubok oko 20 metara, a jačina udara bi bila jednaka udaru 10 krstarećih tomahavk raketa, a broj žrtava bi se merio hiljadama, kažu stručnjaci.

Zemlja, za razliku od Mjeseca, ima atmosferu koja je štiti i u kojoj sagori većina kosmičkih ostataka. Međutim, veći meteori ponekad se probiju, kao što se desilo nedavno u Čeljabinsku u Rusiji, gdje je asteroid dužine 20 metara brzinom od 70.000 kilometara na sat probio atmosferu i eksplodirao snagom kao 33 eksplozije u Hirošimi. Na sreću, zahvaljujući brzini i uglu ulaza, stijena je eksplodirala dok je još bila u vazduhu, ali opet je oštećeno 7.200 zgrada, a 1.500 ljudi zadobilo je dovoljno ozbiljne povrede da su morali da potraže medicinsku pomoć.

Izvor. Agencije