latinica  ћирилица
09/07/2017 |  16:22 | Autor: RTRS

Naučnici: Hemoterapija zapravo dovodi do širenja ćelija raka

Iako se hemoterapija dugo koristi za ubijanje ćelija raka i zaustavljanje rasta tumora, nova studija tvrdi upravo suprotno. Naučnici kažu da hemoterapija kao lijek čini stanje gorim, jer može dovesti do širenja ćelija raka što uzrokuje naprednije tumore.
Istraživanja (Foto: Flickr/Lwp Kommunikáció) -
Istraživanja (Foto: Flickr/Lwp Kommunikáció)

"Hemoterapija je samo kratkoročno rješenje, jer hemoterapijski lijekovi povećavaju mogućnost migriranja ćelija raka na druga mjesta u tijelu", navodi tim naučnika sa Medicinskog koledža "Albert Ajnštajn" Unverziteta Јešiva iz Njujorka koji je sproveo istraživanje.

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da je broj ćelija karcinoma koji kruže u krvotoku povećan nakon hemoterapije.

Doktor DŽordž Karaganis, glavni autor studije, izjavio je za britanski Telegraph da rezultati studije ne znače da osobe koje boluju od raka treba da izbjegavaju hemoterapiju, već da treba pomnije pratiti kretanje tumora.

Јedan od pristupa predlaže ukidanje hemoterapije nakon uočavanja povećanja krvnih markera i hirurški zahvat, nakon čega bi uslijedila postoperativna hemoterapija u obliku pulule ili intravenoznog dripa.

Ovo je prva studija koja je precizirala način širenja raka dojke, ali nije prva koja je ukazala na to da hemoterapija može podstaći sekundarni rak (oznaka za metastazirajuću fazu bolesti).

Iako je hemoterapija u teoriji savršena za ubijanje malignih ćelija, najčešće je za to potrebna doza koja bi ubila pacijenta.

Zbog toga ljekari prepisuju manje doze čime postižu suprotan efekt, jer to omogućuje ćelijama raka da prežive i postanu imune na lijek i da se šire na druge organe.

Izvor: Agencije