latinica  ћирилица
08/07/2017 |  16:40 ⇒ 16:42 | Autor: RTRS

Kafić u jami 340 metara ispod zemlje

Do kafića na jedanaestom horizontu, liftom se putuje tri-četiri minuta.

Kafić u samoj borskoj jami vjerovatno je najneobičnija turistička atrakcija u Srbiji. Lokal "Јama" nalazi se na 340 metara dubine u Borskom rudniku. Temperatura na ovoj dubini cijele godine zadržava se na prijatnih 15 stepeni.

Јedna od novih atrakcija Borskog kraja jeste kafe "Јama". Ali da biste došli do njega potrebno je prvo ući u rudnik. Tamo će vam, prije svega, obezbijediti osnovnu zaštitnu opremu i imaćete kratku obuku o pravilima posjete.

Pravo hodnikom stiže se do kafea, koji iako ne toči alkohol, uspješno radi godinama. Bakrorezi, rudarska oprema, natpisi, uzorci rude, samo su dio onoga što možete vidjeti u stotinjak kvadratnih metara ovog nesvakidašnjeg lokala.

Grupe posjetilaca broje i do 40 ljudi koji žele da osjete kako žive i rade rudari i upoznaju se sa tajnama njihove profesije.

Pomalo iznenađujuće jeste i da se temperatura na ovoj dubini cijele godine zadržava na prijatnih 15 stepeni, a kako se ovde ne vadi ruda, vazduh je svjež kao i na površini. Iz rudnika na površinu izlazi se sa puno utisaka.

Turisti kažu da sjajno i da bi im žao bilo da nisu posjetili ovo mjesto.

Posjete rudniku, preko turističke organizacije Bora, organizuju se uglavnom u prepodnevnim satima, a ulazak je dozvoljen zdravim osobama, starijim od 16 godina, koji ne pate od klaustrofobije.

Izvor: RTS