latinica  ћирилица
06/07/2017 |  15:49 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

U Prijedoru voda za kupanje na Sani i bazenima ispravna (VIDEO)

Visoke temperature ovih dana najbolje se podnose na javnim kupalištima. Ono što je najbitnije voda na bazenima i u rijeci Sani u Prijedoru potpuno je čista i rashlađivanje na ovaj način ne bi trebalo da bude rizično, tvrde nadležni.
Prijedor - kupalište - Foto: RTRS
Prijedor - kupališteFoto: RTRS

Dok se kupaju, građani Prijedora ne treba da brinu. Voda je bakteriološki ispravna – to pokazuju i posljednje analize.

Naida Stegić, šef inspekcije i glavni inspektor za hranu ističe da trenutno nema zagađenja, a onog momenta kada se to desi građani će biti na vrijeme obaviješteni. Što se tiče bazena, kaže, vlasnici istih redovno kontrolišu ph vrijednost.

Hlor, koji se koristi za bazene, uništava patogene bakterije. Niska koncentracija hlora povećava opasnost od raznih infekcija, ali i previsoka koncentracija može da bude kobna za kožu i oči. Gutanje zagađene vode može da izazove zdravstvene probleme.

Ljekari poručuju da može u tom slučaju da pomogne sama sebi uključivši dijetalnu ishranu, nadoknadu elektrolita, to jeste tekućine, skidanje temperature ukoliko je prisutna i uzimanja probiotika za regulisanje crijevne flore.

Uz redovno kontrolisanje ispravnosti vode i pridržavanja mjera zaštite prilikom kupanja, ljekari savjetuju i oprez prilikom boravka na suncu. Od 11 do 17 časova sve to, trebalo bi, izbjegavati.