latinica  ћирилица
05/07/2017 |  14:42 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

Rečenica "Nemam šta obući" izaziva anksioznost

Većina žena ujutro je pod stresom, jer nakon ustajanja slijedi mrzovoljno stajanje ispred ormara i izgovaranje čuvene rečenice "Nemam šta da obučem".
Garderoba (foto: cosmopolitan.hr) -
Garderoba (foto: cosmopolitan.hr)

Istina je, naravno, daleko od toga, jer odjeće ima i previše, zbog čega je teško donijeti odluku, a psihologinja Јo Hemmings ističe da je ta rečenica opasna po zdravlje.

- Imati previše opcija poznato je kao "paradoks izbora". To se ne odnosi samo na odjeću, već na razne životne situacije, jer prevelika mogućnost izbora može izazvati anksioznost. Drugim riječima, kada smo suočeni s prevelikim izborom, naš ionako preopterećen mozak je još pod većim pritiskom i stresom zbog čega dolazimo u još veću nedoumicu oko biranja odjevnih kombinacija - objasnila je psiholog DŽo Hemings.

Kako bismo se riješili tog osjećaja, ona predlaže organiziranje ormara po bojama, odnosno vrsti odjeće, a ne bi bilo loše ni da odložite vansezonsku odjeću. Takođe, savjetuje da uveče izaberete šta ćete obući, kako bi izbjegli jutarnju nervozu zbog odjevne kombinacije.

- Prije nego što pođete na spavanje izaberite šta ćete ujutro obući - od donjeg veša do cipela. I nemojte ujutro da se predomislite - upozorava psiholog.

Ističe i da je jedna od ključnih stvari čišćenje ormara i sklanjanje odjeće koju niste nosili posljednjih godinu dana.

Izvor: Agencije