latinica  ћирилица
05/07/2017 |  11:03 ⇒ 11:11 | Autor: RTRS

Zdravstvene blagodeti bosiljka

Iako je najpoznatiji kao začin ukusnim jelima, bosiljak ima brojna ljekovita svojstva.
Bosiljak - Foto: RTRS
BosiljakFoto: RTRS

Ovaj mirisni začin odličan je u borbi protiv kašlja, bolesti bubrega, glavobolje i depresije, a možda ne znate da čaj od bosiljka pomaže i kod menstrualnih problema.

Osim toga, bosiljak podstiče apetit, a pomaže i kod problema s mokraćnim putevima.

Ova je biljka bogata je gvožđem, i osnažuje imunitet, a preporučuje se i osobama koje imaju problema s aknama.

Kako još možete da ga konzumirate?

Osim kao dodatak vrlo ukusnim jelima, od osušenih listova ove mirisne biljke priprema se i vrlo ljekovit čaj. Možete da ga pijete svaki dan, ali nakon osam dana napravite pauzu od 14 dana.

Ovaj omiljeni začin odlično uspijeva i na terasama ili u vrtovima, a najbolje je uzgojiti ga iz sjemena ili kupiti već zasađenu teglu kod domaćih proizvođača.

Kad kupite teglicu bosiljka, presadite ga u dvostruko veću teglu. Pažljivo razdvojite busen na dva ili tri dijela, zajedno sa zemljom, i presadite. Nemojte da zaboravite da na dno tegle postavite drenažu i nakon sađenja obavezno lagano zalijte biljku.

Bosiljak treba zalijevati što češće, bar dvaput nedjeljno. Važno je da zemlja uveijk bude vlažna, ali ne i natopljena jer će u tom slučaju doći do propadanja biljke.

Tajna uspješnog uzgajanja bosiljka krije se u presađivanju, koje bi trebalo obaviti bar jednom godišnje. Nakon što izrastu prvi listovi, ubrzo počinju da se pojavljuju novi, a šire se i bočne grane. Presađivanje je jedina pomoć da se bosiljku omogući dalji rast.

Listove bosiljka trebalo bi redovno sjeći, a vodite računa i o tome da biljka uvijek ima dovoljno svjetla.