latinica  ћирилица
04/07/2017 |  08:46 ⇒ 08:52 | Autor: RTRS

Najmanji grad ima samo četiri stanovnika (VIDEO)

Gradić Tilt Kouv u kanadskoj provinciji Njufaundlend i Labrador ima samo četiri stanovnika.
Kanada - Foto: Screenshot/YouTube
KanadaFoto: Screenshot/YouTube

Margaret Kolins je zadužena za administraciju, njen suprug Don je gradonačelnik, a njihove jedine komšije, istovremeno i rođaci su gradski vjećnici.
 
- Mi plaćamo poreze redovno, zatim dobijamo kakvu-takvu pomoć od Vlade, pa još nekako preživljavamo - rekla je Margaret.

Međutim, posljednjih nekoliko godina Tilt se bori sa gubitkom stanovništva, nakon što je preminula Margaretina svekrva, a i majka, a jedna starija stanovnica se odselila desetak kilometara dalje u naseljenije mjesto.

Margaret se bavi administracijom u Tiltu i plaća račune za dva stuba javne rasvete, gradsku vodu za preostala dva domaćinstva, odnošenje đubreta i čišćenje snijega tokom zime. Zajedno sa svojim mužem ona se bavi i gradskim muzejem, ali tokom zimskih dana tu i nema mnogo posla. Ulica u kojoj žive pored svojih rođaka je posljednja na listi prioriteta za čišćenje snijega, zato što u gradu nema djece.

- Baš mnogo napada snijeg i to je možda jedina loša stvar ovog grada - kaže Margaret.

Kada se vrijeme malo proljepša, broj stanovnika se poveća, pa ih bude za desetak više. Dolaze im i brojni turisti upravo zbog toga što Tilt Kouv predstavlja najmanji grad u Kanadi.

- Dolaze turisti. Žele da se slikaju pored znaka na kom piše ime grada - navodi Margaret.

Nekada je ovaj gradić imao bioskop, salu za kuglanje, diskoteku itd. A sada, samo dva bračna para u pedesetim godinama, koji se zabavljaju igrajući karte.

- Svi starimo i znamo šta će se dogoditi. Zasad smo još ovdje. Ima prednosti kad živite u tako malom gradu. Mi poznajemo sve naše komšije - zaključila je šaljivo Margaret.

Izvor: Agencije