latinica  ћирилица
04/07/2017 |  08:40 | Autor: RTRS

Često mokrenje i umor zbog dijabetesa

Prepoznajte na vrijeme znake povišenog šećera u krvi. Ako se ne otkrije na vrijeme ova bolest može da uzrokuje probleme sa bubrezima, vidom, krvnim sudovima.
(Foto: Thinkstock) -
(Foto: Thinkstock)

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svijesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vrijeme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Osjećaj tvrdoće

U slučaju da osjećate izvjesnu neprijatnu čvrstinu odnosno tvrdoću u rukama ili nogama, obavezno izmjerite nivo šećera u krvi. Јer ovaj simptom ukazuje da je došlo do oštećenja nekog nerva zbog povećanog šećera u krvi.

Problemi sa kožom

Loša pigmentacija kože, česti osipi i problemi sa gnojnim bubuljicama često nastaju kao posledica dijabetesa i znak su da nešto u tijelu nije u redu.

Nejasan vid

Previsok nivo glukoze u organizmu može da dovede do oštećenja sitnih krvnih sudova u oku, koja uzrokuju problem sa vidom. Slika obično postaje zamagljena i iskrivljena, a kod nekih osoba javlja se i osjetljivost na jaku svetlost.

Sporo zarastanje rana

Ukoliko rane ili posekotine na telu sporo zarastaju, trebalo bi da posetite lekara, jer je ovo jedan od simptoma povišenog šećera u krvi.

Gubitak težine

Svaki iznenadni gubitak težine i velikog broja kilograma vrlo često ukazuje na dijabetes. Ako redovno i normalno jedete, a uprkos tome mršavite i ne možete da se ugojite, veoma je izvesno da je glukoza u krvi povišena.

Stalni osjećaj žeđi

Povišen šećer u krvi uzrokuje česte odlaske u toalet i stalnu potrebu za mokrenjem, naročito u toku noći. Kod osoba koje imaju dijabetes takođe dolazi do isušivanja usana i stalnog osećaja žeđi.

Manjak energije

Osećaj umora i nedostatak energije, bez nekog posebnog razloga, čak i posle dobro prospavane noći, jedan je od simptoma ove podmukle bolesti.

Izvor: Večernje novosti