latinica  ћирилица
30/06/2017 |  16:28 | Autor: RTRS

Hitlerova kuća dodijeljena državi da ne bi postala mjesto "hodočašća"

Ustavni sud Austrije potvrdio je odluku austrijske vlade o eksproprijaciji kuće u kojoj se rodio Adolf Hitler u mjestu Braunau.
Kuća Adolfa Hitlera (foto:dw.com) -
Kuća Adolfa Hitlera (foto:dw.com)

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka kaže da je zadovoljan odlukom Ustavnog suda. "Time obezbjeđujemo da ovo zdanje neće nikada dospjeti u pogrešne ruke i postati mjesto hodočašća obožavalaca Hitlera", naglasio je Sobotka u saopštenju.

Sud je danas odbacio žalbu ranije vlasnice, koja je smatrala da je odluka vlade bila suprotna zakonu.

Predsjednik Ustavnog suda Gerhart Holcinger istakao je da samo eksproprijacija može da obezbijedi puno upravljanje nad kućom od strane države.

Eksproprijacija je sprovedena zahvaljujući specijalnom zakonu koji je u međuvremenu usvojen, a sud je odgovorio da odluka nije protivustavna, jer je ustanovio da je taj zakon bio u interesu javnosti, a da imovina u ovom slučaju nije oduzeta bez nadokade.

Inače rodna kuća Adolfa Hitlera vraćena je 1952. godine ranijim vlasnicima, a država je tu nekretninu iznajmila kako bi sprečila da ona postane muzej obožavalaca nacističkog vođe.

U kući su bile socijalne ustanove do 2011. godine, od kada je zdanje prazno. U više navrata je država pokušala da otkupi kuću, ali vlasnica nije bila spremna na razgovor, pa je donesena odluka o eksproprijaciji.

Izvor: Tanjug