latinica  ћирилица
30/06/2017 |  14:12 ⇒ 14:35 | Autor: RTRS

Ne možete da smršate? Možda ne jedete dovoljno hljeba?

Ugljeni hidrati su odavno na lošem glasu, pa mnogi ljudi izbjegavaju hljeb, krompir i tjestenine, nadajući se da će tako izgubiti višak kilograma.
Hljeb - Foto: ilustracija
HljebFoto: ilustracija

Međutim, australijska nutricionistkinja i dijetetičarka Suzi Barel vjeruje da su oni važan dio naše ishrane i da ih ne smijemo izbjegavati.

"Nesposobnost gubljenja masnih naslaga, jasan je znak da unosite premalo ugljenih hidrata, naročito ako redovno vježbate", tvrdi Barel.

Ona preporučuje da se na sat vremena prije intenzivnog vježbanja pojede obrok koji sadrži između dvadeset i trideset grama ugljenih hidrata.

Ona kaže da je tijelu potrebna glukoza koju sagorjeva tokom vježbanja, a razlog više da pojedete parče integralnog hljeba jer taj što ćete u suprotnom usporiti metabolizam.

Osobe koje imaju više masnih naslaga koje žele da izgube, mogu da se oslone na ishranu koja se bazira na vlaknima, proteinima i masnoćama, ali da se skrobasti ugljeni hidrati nipošto ne smiju izbjegavati.

Ključ je, tvrdi ona, u umjerenosti.

Barel kaže da je jedan od pokazatelja da vam nedostaju ugljeni hidrati, zadah iz usta, koji je posljedica dolaska organizma u stanje ketoze.

"Tako tijelo preživljava, pretvarajući zalihe masnoća u gorivo", objašnjava ona.

Izvor: B92