latinica  ћирилица
29/06/2017 |  17:29 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Prirodan način zaštitite od komaraca

Ljeto, osim lijepog vremena i godišnjih odmora, donosi i komarce, muve i druge insekte. Izbjegavajte toksične insekticide jer mogu da vam nanesu više štete od ujeda "malih napasti"
Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC) -
Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC)

Prirodni repelenti na bazi citronele, čajevca, jabukovog sirćeta, lavande i bosiljka su neškodljivi za zdravlje, a djelotvorni kao kupovni.

* Postavite na prozore i kraj ulaza saksije s biljkama koje odbijaju komarce, kao što su mačja trava, citronela, lavanda, peršun, bosiljak, ruzmarin, nana. Palite aroma-lampe ili mirisne štapiće s mirisom ovih biljaka.

* Pomiješajte eterično ulje citronele s maslinovim ili suncokretovim i utrljajte u kožu prije izlaska napolje.

* Sipajte 60 ml ulja čajevca u bocu sa raspršivačem od 200 ml i dopunite destilovanom vodom. Prije upotrebe promućkajte, poprskajte kožu i razmažite. Nanosite češće ako je potrebno.

* Јabukovo sirće ne samo da odbija komarce, već i rashlađuje za vrijeme vrućina i pomaže u održavanju pH vrijednosti kože. Dodajte isjeckani peršun, pa tu mješavinu utrljajte u kožu.

* Eterično ulje lavande, razrijeđeno u maslinovom ulju, odlična je zaštita, a ublažava i svrab poslije uboda. Pogodan je i za nježnu bebinu kožu ako stavite kap, dvije.

* Šaku svježeg bosiljka prelijte sa pola šoljice kipuće vode i poslije četiri sata procijedite. Pomješajte s pola šoljice votke i sipajte u flašicu s raspršivačem. Prije upotrebe promućkajte.

Savjet plus: Crvenilo od uboda ublažava sok od aloje vere, čuvarkuće, limuna, rastvor sode bikarbone, ulje crnog kima, glina ili bolno mjesto istrljajte unutrašnjom korom banane.

-Sve što vam je potrebno su litar vode, 25 g smeđeg šećera, gram svježeg kvasca i plastična flaša od 1,5 ili 2 litra. Odsjecite joj vrh, rastopite šećer u zagrijanoj vodi i kada se ohladi sipajte u flašu. Donji dio obmotajte crnom trakom ili tkaninom, a po površini vode pospite izdrobljeni kvasac. Odsječeni vrh stavite naopako u flašu, tako da između otvora i tečnosti ostane malo prostora. Klopku postavite blizu mjesta gdje spavate i duže boravite. Komarce će privući miris kvasca, a kada jednom uđu u zamku, nema im izlaska.

Izvor: Večernje novosti