latinica  ћирилица
27/06/2017 |  17:54 | Autor: RTRS

Poslije Rusije i Australija se odriče homeopatije

Homeopatski lijekovi ne treba da se prodaju u australijskim apotekama jer predstavljaju "neprihvatljiv rizik" za potrošače, pokazalo je nezavisno istraživanje.

U izveštaju panela za reviziju regulative u farmaceutskoj industriji, profesor Stiven King, otkrio je da homeopatija i homeopatski proizvodi ne smijeju da se povezuju sa konvencionalnim lijekovima.

"Јedino što se u odbranu homeopatije može reći je to da je bezopasna i da u nekim okolnostima može da djeluje kao placebo", stoji u izvještaju. "Panel ne vjeruje da je taj argument dovoljan da opravda prodaju tih proizvoda u apotekama".

Јan Kar, farmaceut i član Prijatelja nauke u medicini, pozdravio je ovaj zaključak i istakao da homeopatski proizvodi ipak mogu da predstavljaju opasnost, ukoliko ih osoba koristi za "liječenje" ozbiljnih stanja, umjesto da se okrene proverenim terapijama.

"Moja najveća pritužba na status homeopatije nije to što ljudi unose placebo, nego što vjeruju u nešto za šta nemaju dokaze. To znači da ne traže prave izvore informacija, što može biti vrlo opasno ako pate od ozbiljnih zdravstvenih problema. Uvijek postoji mali rizik od komplikacija usled uzimanja konvencionalnih lijekova, ali od njih takođe imamo i mnogo koristi. Homeopatija nosi mali rizik, ali zato od nje nemamo koristi", smatra Kar.

Homeopate vjeruju da supstance koje izazivaju bolest u manjim dozama predstavljaju lijek i ljude liječe rastvorom tih supstanci u vodi ili alkoholu. Oni tvrde da takve mješavine "pamte" originalnu supstancu i pokreću iscjeljenje u tijelu.

Te tvrdnje su opovrgnute u mnogim studijama.

Takođe, početkom godine Ruska akademija nauka zvanično je proglasila homeopatiju za lažnu nauku. Njihova specijalna komisija za borbu protiv lažnih nauka i falsifikovanih istraživanja utvrdila je da "homeopatske metode dijagnostike i liječenja treba tretirati kao lažno naučne".

Izvor: Guardian