latinica  ћирилица
27/06/2017 |  09:21 ⇒ 09:30 | Autor: RTRS

Јapanski ronilac ostvario 25 godina dugo prijateljstvo sa ribom (VIDEO)

Neobično prijateljstvo između ronioca i ribe u Јapanu koje traje čak 25 godina, privuklo je pažnju medija, piše "Bord panda".
Hirojuki Arakava i riba Јoriko - Foto: Screenshot
Hirojuki Arakava i riba ЈorikoFoto: Screenshot

Hirojuki Arakava (79) bavi se ronjenjem od svoje osamnaeste godine, a učestvovao je i u izgradnji podvodnog hrama u Tatajemi na dubini od oko 17 metara.

Prije tridesetak godina, kada je zaronio, primijetio je neobičnu ribu, koju ljudi u Јapanu zovu "kobudai". Kada je primijetio da djeluje veoma iscrpljeno jer nije mogla da sama uhvati hranu, pomogao joj je davajući joj oko pet račića dnevno i to je radio desetak dana, nakon čega se ona potpuno privikla na njegovo prisustvo, a ubrzo su razvili i poseban odnos.

- Nisam siguran da li je ovakvo ponašanje karakteristično za kobudaije, ali mislim da je ključ povjerenje koje se stvorilo između nas. Pretpostavljam da zna da sam je spasio, da sam joj pomogao kad joj je bilo teško. Ponosan sam što sam mogao nešto da učinim - kaže Arakava.

Inače, riba kojoj je dao ime Јoriko, samo njemu dozvoljava da joj se toliko približi i da je dodirne, a njihov odnos je zabiljžen i u video snimku, piše "Bord panda".

Izvor: Blic