latinica  ћирилица
24/06/2017 |  08:45 ⇒ 08:58 | Autor: RTRS

Uskoro stiže vakcina za snižavanje lošeg holesterola

Naučnici su stvorili vakcinu za snižavanje holesterola da bi spriječili probleme sa srcem i sada se provjerava njena bezbijednost po ljude, saopštili su istrživači sa Medicinskog fakuteta u Beču.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Ova vakcina je pokazala fantastične rezultate na miševima, i trenutno se testira na 72 volontera. Vakcina je napravljena tako da spriječava taloženje masnih naslaga na arterije. Pacijentima bi bila ponuđena alternativa da uzimaju pilule svakodnevno kako bi smanjili rizik od moždanog udara, angine i srčanih bolesti.

Biće potrebno mnogo godina da bi se dokazala bezbijednost i efikasnost injekcije po ljude, o čemu je pisao dr Ginter Štafler za časopis "Europen Heart Journa". Čak i kad postane dostupna, vjerovatno za šest godina, ne bi smjela da bude izgovor za izbjegavanje fizičke ishrane i jedenje visoko masne hrane, kažu naučnici.

Ova vakcina pomaže imunom sistemu da napadne protein pod nazivom PCSK9 koji dozvoljava "lošem" holesterolu (LDL) da se vezuje za arterije. Kod miševa, ovakav način liječenja je smanjio LDL holesterol za 50 procenata u roku od godinu dana i spriječio taloženje masnoća na arterijama i razvoj arteroskleroze.

Danas se uzimaju statini da bi smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali iako su vrlo jeftini i efikasni, ne mogu da djeluju baš za sve bolesne.

Izvor: Nedeljnik.rs