latinica  ћирилица
23/06/2017 |  09:17 | Autor: RTRS

Kako da se osigurate prije odlaska u inostranstvo!

Osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu mogu da na osnovu odgovarajućeg ino-obrasca, ukoliko im zatreba hitna medicinska pomoć, koriste zdravstvenu zaštitu o trošku FZO u zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Sporazumi su potpisani sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom. Sporazumi su potpisani i sa Velikom Britanijom, Češkom i Slovačkom, ali za ove zemlje FZO ne izdaje ino-obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano. Važno je da osiguranici, ako im zatreba medicinska pomoć, kod sebe imaju pasoš BiH.

Osigurano lice prije odlaska na put treba da se javi porodičnom ljekaru, koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju osiguranika, odnosno o njegovoj sposobnosti za put, koji domovi zdravlja naplaćuju u skladu sa cjenovnicima. Na osnovu uvjerenja, osiguraniku se u nadležnoj poslovnici FZO izdaje ino-obrazac, koji Fond ne naplaćuje i sa kojim osiguranik treba da se javi zdravstvenom osiguranju zemlje u koju putuje, gdje će dobiti odgovarajuću potvrdu, koju će koristiti u slučaju da mu zatreba neodložna zdravstvena zaštita.

Ino-obrazac u ovim slučajevima se može izdati za ukupno 60 dana u toku godine. Ovaj obrazac nije alternativa putnom osiguranju, koje pokriva više rizika u odnosu na ovaj obrazac, te ne pokriva troškove ciljanog, planiranog odlaska u inostranstvo radi liječenja.

Izvor. SRNA