latinica  ћирилица
22/06/2017 |  22:31 | Autor: RTRS

Čuvajte se sunčevog zračenja!

Ljeto je doba godine kada je izlaganje suncu najveće, ali od njega se treba štititi i kada nismo na plaži. Tokom ljetnjih mjeseci, naša koža je najviše izložena sunčevom zračenju, koje može da bude veoma opasno i štetno, naročito infracrveno zračenje.
Ilustracija (Foto: profimedia) -
Ilustracija (Foto: profimedia)

Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svjetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV).

Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći dio zračenja od čak 54 do 56 odsto predstavlja IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svjetlo i oko pet do sedam odsto predstavlja UV zračenje.

Prilikom dugog izlaganja suncu oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci, ali i IR-A zraci, koji najdublje prodiru u kožu.

- Treba biti veoma oprezan sa ultracrvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, dolazi do strukturnih promjena u kolagenu, što dodatno značajno ubrzava procese starenja kože već izazvanog UV-zračenjem - otkrila je dr Јelena Stojković Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju KCS.

Naglasila je da je u svakodnevnom životu potrebno da se posebno čuvamo od te vrste zračenja.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod djece, a pedijatar Goran Vukomanović kaže da je važno da roditelji na ljetovanje ponesu adekvatnu zaštitu za djecu.

- Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11 do 16 sati, pa je djecu u tom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Pretjerano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom cijelog života - pojasnio je on.

Krema za sunčanje se nanosi na sve dijelove kože desetak minuta prije izlaska na sunce, a mazanje se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu.

- Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima - pojasnio je on.

Izvor: Tanjug