latinica  ћирилица
22/06/2017 |  14:35 ⇒ 23/06/2017 | 09:51 | Autor: RTRS

"U interesu Srpske da institucije Brčko distrikta dobro funkcionišu" (VIDEO)

U interesu Srpske je da institucije u distriktu Brčko dobro funkcionišu. Ovo je poručio predsjednik Milorad Dodik, koji se sastao sa gradonačelnikom Distrikta Sinišom Milićem. Brčko će, kako je naglašeno, biti dio krupnih infastrukturnih projekta koje priprema Republika Srpska.
Sastanak Dodika i Milića - Foto: SRNA
Sastanak Dodika i MilićaFoto: SRNA

Distrikt je suvlasništvo entiteta prema domaćem i međunarodnom zakonodavstvu i zbog toga Republika Srpska ima pravo i obavezu na što bolju saradnju sa institucijama ove lokalne zajednice, rekao je predsjednik Dodik.

Institucije ove lokalne zajednice su, kaže, stabilne i saradnja sa njima odvija se u mnogim infastrukturnim projektima.

- Izgradnja autoputa koji treba da poveže Banjaluku i Bijeljinu nezaobilazno prolazi kroz Brčko distrikt i drago mi je što smo danas potvrdili činjenicu da je dio te komunikacijske trase koja prolazi ovuda dio interesa i vlasti Distrikta - rekao je Dodik.

Da je Republika Srpska odgovorna prema građanima u Brčkom, govori i činjenica da je u prethodnom periodu Elektroprivreda Srpske isporučivala Distriktu struju po mnogo povoljnijom cijeni, nego što je to godinama činila Elektroprivreda Federacije BiH.

- Kada uzmete razliku između cijena federalne Elektroprivrede i naše vidite da je to 25 miliona razlike na štetu Republike Srpske, što bi bilo i više jer su cijene za eksternu prodaju daleko veće nego cijene u Elektroprivredi Federacije, ali mi smatramo da je to naša dužnost - istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske u Brčkom (Foto: SRNA)

Zajednički će se raditi i na gasifiakciji Republike Srpske, čija bi trasa prolazila teritorijom Brčkog. Ovo je jedinstven interes sviju na ovom području i zbog toga bi na području Brčkog trebalo izgraditi distributivni centar za njegove potrebe.

- To je projekat na kojem Republika Srpska intenzivno radi. Brčko bi trebalo da bude tranzitno područje, da igradi svoju vlastitu mrežu i da gasificira ovo područje - rekao je Milić.

Utvrđen je i dogovor o izgradnji novog mosta, porušenom u poplavama 2014. koji kod Krepšića u Brčkom povezuje Šamac i Bijeljinu. Republika Srpska će nadležnim u Brčkom isporučiti dokumentaciju za most koji je vrijedan 70 hiljada KM, a Distrikt bi svojim sredstvima sagradio ovu komunikaciju.