latinica  ћирилица
22/06/2017 |  14:03 | Autor: RTRS

Sarajevo: Konferencija o Haškom tribunalu

Najveće nasljeđe Haškog tribunala jeste što je pokazao da niko nije imun na to da odgovara za svoje zločine, poručio je danas u Sarajevu predsjednik Haškog suda, Karmel Agijus, otvarajući trodnevnu konferenciju "Dijalozi o nasljeđu Međunarodnog krivičnog suda za zločine u bivšoj Јugoslaviji".
Haški tribunal - konferencija - Foto: SRNA
Haški tribunal - konferencijaFoto: SRNA

Agijus je naglasio da će se tokom konferencije nastojati da se kroz multidisciplinarni pristup pozabavi pitanjem nasljeđa ovog suda i na pravi način omogući pravosuđu u regionu da nastavi sa poslom donošenja pravde žrtvama.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio da, kao i o mnogim drugim pitanjima koja su u vezi sa periodom rata, tri člana Predsjedništva BiH nemaju zajednički stav. Ukazao je na činjenicu da pojedina područja u BiH danas potpuno etnički očišćena, ističući da se on zalaže za očuvanje BiH kao cjeline i obezbjeđivanje evroatlantskog puta zemlje. Hrvatski član Predsjedništva izrazio je uvjerenje da će institucije, a u prvom redu pravosuđe BiH, na najbolji način da se pozabavi pitanjem procesuiranja ratnih zločina ukazujući da postoji i element selektivnosti u pristupu.

Tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc istakao je da će se tokom naredna tri dana razmatrati da li je iTribunal spunio mandat koji mu je povjerio Savjet bezbjednosti UN. On je naglasio da je Haški tribunal prvi sud te vrste koji je progonio zločince seksualnog nasilja tokom rata, uništavanje vjerskih u kulturnih dobara, te pokazao postojanje povezanosti između ratnog zločina i organizovanog kriminala.

Tokom naredna dva dana biće održane paneli poput "Diskusija o normativnom nasljeđu", "Nasljeđe pravosuđa u odnosu na rodna pitanja", "Diskusija o vansudskom nasljeđu", "Diskusija o operativnom nasljeđu", "Diskusija o nasljeđu u vezi s odbranom" koji bi trebalo da daju uvid u dostignuća Haškog tribunala tokog 24 godine postojanja.

Na završnoj sesiji u subotu, 24. juna, učestvovaće šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, sekretar Haškog tribunala Hoking i predsjednik Tribunala Agijus koji će predstaviti zaključke.