latinica  ћирилица
22/06/2017 |  12:56 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Savanović: Stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija u Srpskoj dobro riješeno (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je pitanje stambenog zbrinjavanja boračke populacije veoma dobro riješeno u Srpskoj, iako ima još onih koji će, najvjerovatnije, tek biti obuhvaćeni novom uredbom.
Savanović u Bijeljini - Foto: RTRS
Savanović u BijeljiniFoto: RTRS

Savanović je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske Milomirom Savčićem, istakao da, kada je riječ o zapošljavanju ove populacije, postoji problem koji će se rješavati akcionim planovima.

"Ovih dana priveli smo kraju Akcioni plan zapošljavanja, u kojem je primarno i prioritetno bila boračka populacija, odnosno djeca poginulih boraca, demobilisani borci i ljudi stariji od 50 godina". Zakon o pravima boraca, invalida rata i porodica poginulih dosta je dobar, dobro je riješio mnoge stvari ali osnovica je mala, a možemo je povećavati samo ekonomskim razvojem Republike Srpske, odnosno jačanjem realnog sektora, rekao je Savanović.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić istakao je da je neophodno naći rješenje za povoljnije prioritetno penzionisanje demobilisanih boraca na način da se priznaje, vrednuje minuli rad, odnosno dupli ratni staž.

"Trenutno, formalno se vidi da imamo dupli staž, ali u suštini, pošto nisu plaćeni doprinosi, tog staža nema", rekao je Savčić.

On je podsjetio da je BORS sa predstavnicima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske već počeo pregovore i traži rješenja s kojima bi izašao pred Vladu Srpske. Naveo je da je neophodno sagledati koje su to sve aktivnosti koje bi dovele do većeg zapošljavanja demobilisanih boraca. Napomenuo da je treće, važno pitanje BORS-a pitanje statusa organizacije jer, kako je rekao, iz tog statusa proizilazi i odnos vlasti prema samoj organizaciji i poštovanje rezultata koji su od istorijskog značaja, posebno stvaranja Republike Srpske.

Nakon sastanka, a pred početak zasjedanja Skupštine BORS-a, Savanović, Savčić i Mićić odali su poštu i položili vijence na Centralni spomenik braniocima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ocijenio je veoma lošim što su 21 godinu nakon rata u Srpskoj i dalje aktuelni problemi invalidnina, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca.