latinica  ћирилица
22/06/2017 |  12:16 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Djeca sa Kosmeta posjetila Vladu Srpske (VIDEO/FOTO)

Vladu Republike Srpske danas su posjetila djeca sa Kosova i Metohije.
Učenici sa Kosova i Metohije u Banjaluci - Foto: RTRS
Učenici sa Kosova i Metohije u BanjaluciFoto: RTRS

550 najboljih osnovaca iz južne srpske pokrajine uživalo je u kulturno-umjetničkom progamu, a u ime Vlade dočekali su ih brojni ministri.
Djeca sa Kosmeta u Vladi Srpske

Himna domaćina u izvođenju gosta, smijeh i igra, atmosfera zrači jedinstvo – 550 mališana sa Kosova i Metohije u Vladu Srpske unijeli su nesvakidašnju atmosferu. U Republici Srpskoj gosti su od 17. do 24. juna.

- Svi danas možemo biti ponosni na naše učenike i roditelje koji godinama bez pogovora prihvataju djecu. Sedam dana su oni njihova briga, kao da su njihova djeca - istakao je ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević.

Djeca sa KiM su smještena u 13 opština i gradova, u okviru programa "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Projekat, kojim djeca sa Kosova i Metohije dio ljetnjeg raspusta provode u Srpskoj, organizuje se već šesti put. Zahvljujući njemu, preko 2.500 djece do sada je upoznalo Srpsku.

Djeca sa Kosmeta u Srpskoj

- Republika Srpska se sa ponosom pominje na Kosovu i Metohiji, zato što smo mi uvijek uz njih. Oni Republiku Srpsku doživljavaju kao svoju i to što su danas ovdje, pokazuje koliko je Srpskoj stalo do srpske djece Kosova i Metohije - rekao je Milorad Arlov, predsjednik Odboru za pomoć Srbima Kosova i Metohije.

Prijem u Vladi Srpske bio je i prilika za ceremoniju zvaničnog bratimljenja pet osnovnih škola iz Republike Srpske sa pet škola sa Kosova i Metohije.

- To je ono čime smo mi naponosniji i najsrećniji. Da se djeca iz Banjaluke, Subotice, Beograda, Kosovske Mitrovice, Gračanice, Parteša... osjete kao jedno, jer jedno i jesu i da im mi pomognemo da budu dobri đaci, dobri ljudi i da bratski i srdačno međusobno sarađuju na korist naše zajednice u čitavom regionu - istakao je Dušan Kozarev, zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije

Sve to kako bi mališani još više i još češće bili upućeni jedni na druge, jer međusobnim posjetama rastu prijateljstva za cijeli život.

U okviru današnje posjete gosti su obišli i banjalučku tvrđavu Kastel.

Djeca sa Kosmeta u Banjaluci

U okviru sedmodnevnog boravka gosti su posjetili i spomen kompleks Gradina. Njihova posjeta organizovana je uz podršku kabineta predsjednika Srpske i predsjednice Vlade Srpske.