latinica  ћирилица
22/06/2017 |  11:32 ⇒ 23/06/2017 | 14:20 | Autor: RTRS

Zaharova: Apsurdne tvrdnje SAD o centru u Nišu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući izjave američkih diplomata o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, rekla da su to apsurdne optužbe.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik)

Ističe da je centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarna misija, orijentisana na Balkan i u saradnji sa svim zainteresovanim zemljama.

Prema njenim riječima, američke diplomate su iznijele "sasvim nepojmljive, apsurdne, izmišljene optužbe" u najgorem stilu hladnoratovske retorike, prenosi agencija RIA Novosti.

"Kao da se radi o maltene nekakvom špijunskom gnijezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu", rekla je Zaharova.

Željeli bismo da se američke diplomate pozabave time kako te države, organizacije u tim državama, ocjenjuju rad rusko-srpskog humanitarnog centra prije nego što iznesu slične apsurdne tvrdnje, naglasila je ona.

Podsetila je da je od početka centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarna misija, orijentisana na Balkan i u saradnji sa svim zainteresovanim zemljama.

Podsjetila je da je centar registrovan kao međunarodna organizacija i da je učestvovao u prevladavanju posledica izazvanih prirodnim katastrofama u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji i BiH, kao i da su ga posjećivali i predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući UN i OEBS. 

Zabrinutost zbog tog centra nedavno su izneli zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Јi i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

"I američkom ambasadoru u Beogradu su takođe više puta upućivani pozivi da posjeti centar u Nišu, ali ni on ni saradnici ambasade nijednom nisu želeli da iskoriste tu mogućnost. To je fina taktika isprobana već na više mjesta - svojim očima ne vidjeti, jer ako vidiš svojim očima više ne možeš da fantaziraš", konstatovala je Zaharova, prenio je Tas.

Izvor: RTS, Tanjug