latinica  ћирилица
22/06/2017 |  09:39 ⇒ 23/06/2017 | 14:21 | Autor: RTRS

Bin Zajed i Vučić o unaprijeđenju saradnje, regionalnim i globalnim pitanjima

Prestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razovarali su u Beogradu o unaprijeđenju bilateralnih odnosa i prijateljstva i saradnje, kao i nizu regionalnih i globalnih pitanja od zajedničkog intersa, piše dnevnik na engleskom jeziku "Galfnjuz" iz Dubaija.
Šeik Muhamed bin Zajed i Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug / Rade Prelić) -
Šeik Muhamed bin Zajed i Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug / Rade Prelić)

Šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan doputovao je juče u Beograd kako bi prisustvovao inauguraciji predsjednika Srbije.

Kako navodi list, šeik je Vučiću preneo pozdrave predsjednika UAE šeika Halife bin Zajeda el Nahjana i želje za daljim napretkom i prosperitetom prijateljskom srpskom narodu.

Takođe, čestitao je predsjedniku Vučiću na preuzimanju funkcije predsjednika Srbije poželjevši mu uspeh u obavljanju te dužnosti.

Visoki gost je rekao da se UAE raduje nastavku konstruktivnog rada sa Beogradom na pitanjima od zajedničkog interesa za obe zemlje.

Predsednik Vučić je potvrdio želju svoje zemlje da proširi odnose sa UAE, s obzirom na njihov viskok nivo koji je postignut na međunarodnom planu, istaknute veze i konstruktivnu saradnju sa drugim zemljama, kao i napredak i razvoj u svim sferama života, navodi dnevnik.

Šeik Muhamed je pohvalio visok nivo napredovanja odnosa Emirata i Srbije, koji su ostvareni u političkoj, ekonomskoj i drugim sferama.

Dvojica zvaničnika su navela da se raduju unaprijeđenju saradnje i koordinaciji u cilju unapređivanja ekonomskog i investicionog partnerstava.

Oni su, takođe, razmjenili stavove o aktuelnim međunarodnim događajima i pitanjima od zajedničkog interesa.

Susretu su prisustvovali šeik Mansur bin Zajed el Nahjan, zamjenik premijera i ministar za predsjednička pitanja, šeik Abudlah bin Zajed el Nahjan, ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje, dr Sultan bin Ahmas sulatn el DŽaber, državni ministar Muhamed Mubarak el Mazruej, podsekretar suda u Abu Dabiju i DŽuma Rašid saif el Daheri, ambasador UAE u Srbiji.

Potpisan sporazum o saradnji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je priredio večeru za šeika Muhameda bin Zajeda.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/ Abdulah bin Zajed al Nahjan potpisali su memorandume o saradnji o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola i o saradnji u oblasti bezbjednosti i borbi protiv terorizma.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije saopšteno je da će, zahvaljujući sporazumu o priznavanju vozačkih dozvola, građani Srbije koji su privremeno ili stalno nastanjeni u Emiratima, moći da bez polaganja teorijskog ili praktičnog ispita zamijene važeće srpske vozačke dozvole za one koje se koriste u UAE.

Memorandum o saradnji u domenu bezbjednosti omogućiće bližu saradnju dvije policije u borbi protiv svih vidova kriminala, a posebno protiv terorizma, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTS, Tanjug, SRNA