latinica  ћирилица
16/06/2017 |  15:34 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Bolnica "Sveti Vračevi" - Izvedena nova metoda operacije srca (VIDEO)

U Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini danas je prvi put urađena komplikovana procedura otvaranja koronarne arterije koju je izveo svjetski priznat interventni kardiolog Siniša Stojković iz Beograda.
Bolnica "Sveti Vračevi" - Izvedena nova metoda operacije srca - Foto: SRNA
Bolnica "Sveti Vračevi" - Izvedena nova metoda operacije srcaFoto: SRNA

Stojković je rekao novinarima da je kod pacijenta, žene od 55 godina iz Banjaluke, jedan od tri velika krvna suda na srcu bio potpuno zatvoren i da je imala vrlo značajnu anginu pektoris.

"Procedura je bila pod punom kontrolom, vrlo kompleksna ali uradiva u savremenim tehničkim uslovima i na kraju smo ostvarili protok kroz ovu arteriju koji je potpuno normalan jer smo uspeli da tu arteriju otvorimo i da implantiramo četiri stenta", naveo je Stojković.

On je pohvalio uslove, tehničku opremljenost i saradnju sa kolegama iz bijeljinske bolnice i svjetski priznatim kardiologom iz Banjaluke Aleksandrom Lazarevićem, ističući da je sav materijal za vrlo kompleksnu proceduru obezbijeđen u lokalnoj bolnici i da ništa nije moralo da se donese sa strane.

Stojković je rekao da se u Kliničkom centru Srbije ove zahtjevne procedure na srcu urade kod 120 bolesnika godišnje, sa uspjehom od 92 odsto, što je japanski i svjetski standard.

"Da bi se to uradilo potreban je sluh i kolega i bolnice, koji je u Bijeljini bio izvanredan, saradnja savršena. Nabavili smo sav potreban materijal, što je ključ svega, ne samo tehničko znanje i iskustvo, morate znati koji je materijal potreban i sve je bilo apsolutno dostupno, što je jako važno da biste bezbedno i sigurno radili ovako kompleksne procedure“, zaključio je Stojković.

Direktor Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini Siniša Maksimović ocijenio je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi piše istorija, ističući da je danas izvedena jedinstvena, vrlo zahtjevna i komplikovana metoda.

On je rekao da je to i neka vrsta generalne probe za posjetu najvećeg svjetskog stručnjaka interventne kardiologije Sunao Nakamure iz Јapana, čiji se dolazak u bijeljinsku bolnicu očekuje u septembru.

"Drago mi je što je bijeljinska bolnica definitivno stasala za takve procedure i postupke, zahvaljujući najprije podršci kolega sa Instituta za kardiovaskularne bolesti `Dedinje`, naša angio sala je uspostavljena, radi i ima fantastuične rezultate", dodao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, današnji uspjeh je i početak nove saradnje sa kolegama sa Kliničkog centra Srbije i Stojkovićem, koji je vrhunski stručnjak.

"Pokazali smo da je moguće, profesor je veoma zadovoljan sa podrškom na koju je naišao u saradnji sa kolegama iz bijeljinske bolnice, svi smo bili angažovani i svi smo uživali, ovo je danas praznik nauke, praznik medicine i kardiologije. Mnogo smo naučili, profesor nam je mnogo pokazao, a ono što je najbitnije, naš pacijent je imao najveću korist u čemu je i svrha postojanja ove sale", zaključio je Maksimović.

Prema njegovim riječima, angio sala u Bijeljini radi već treću godinu i broj od prvobitno planiranih 600 pacijenata godišnje dostigao je 80 intervencija mjesečno.

"Vrlo brzo imaćemo 1.000 pacijenata godišnje, što je najbolji pokazatelj po svim svjetskim standardima da se svrstavamo u red ozbiljnih, kvalitetnih, uspješnih i efikasnih sala, čime se ostvaruje naša želja i zacrtani ciljevi", ocijenio je Maksimović.

On je dodao da je angio sala samo jedan od uspješnih segmenata bijeljinske bolnice, gdje se intenzivno radi i mnogo se ulaže u znanje, napredovanje i edukaciju.

"Trenutno imamo 40 kolega na specijalizacijama, edukacija i ulaganje u kadar je naša najznačajnija obaveza i namjera, jer samo na taj način obezbjeđujemo da se kvalitetno i uspješno radi i rješavaju problemi pacijenata", zaključio je Maksimović.

Izvor: SRNA