latinica  ћирилица
11/06/2017 |  15:13 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Ruski vozači više vjeruju ikonama nego bezbjednosnom pojasu

Vozači u Rusiji više vjeruju ikonama nego bezbjednosnom pojasu u vozilu, objavio je njemački list "Standard".
Raspeće Isusovo (ilustracija) -
Raspeće Isusovo (ilustracija)

Novinar "Standarda" Andre Balin napisao je da se u Rusiji vozači više "oslanjaju" na ikone Isusa Hrista, Bogorodice, Svetog Nikolaja Čudotvorca nego na pojas i vazdušne jastuke.

Balin se sa "jezom prisjetio noćnog putovanja u taksiju u Moskvi, kada je vozač Јermenin jurio po ruskoj prijestonici kao da ga neko goni".

Kada je Balin pokušao da se veže, vozač je odgovorio "sa prezrivim uzdahom" i pokazao na ikonu koja je visila u automobilu.

Balin je istakao da da je zbog specifičnog "način vožnje Rusa" metro "najpouzdanije prevozno sredstvo" u Moskvi, prenosi "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, broj automobila po glavi stanovnika u Moskvi nije veći nego u Evropi, ali je mreža puteva suviše mala za grad u kojem živi više od 12 miliona ljudi.

Balin je naveo da se grad godinama bori sa velikim saobraćajnim gužvama, te da svako "ko petkom želi da ode u vikendicu, treba da ima vrijeme i nerve".

Njemački "Standard" navodi da je prošle godine više od 20.000 ljudi u Rusiji poginulo u saobraćajnim nesrećama, što je šest puta više nego u Nemačkoj.

"Iako je i u metrou gužva, u Moskvi je ipak najsigurnije prevozno sredstvo", zaključio je Balin.

Izvor: SRNA