latinica  ћирилица
11/06/2017 |  08:55 ⇒ 10:15 | Autor: RTRS

Medicinski fenomen: Djevojčica koja se porodila u 5. godini (VIDEO)

Peruanska djevojčica je najmlađa majka ikad zabilježena u istoriji medicine.
Lina Medina - Foto: Screenshot/YouTube
Lina MedinaFoto: Screenshot/YouTube

Lina Medina rođena je u oktobru 1933. u peruanskom gradu Tikrapu. Kada je imala samo pet godina, roditelji su je doveli u bolnicu jer joj je stomak oticao i vjerovali su da ima neki tumor. Međutim, kad su je ljekari pregledali, utvrdili su da je ona u sedmom mjesecu trudnoće.

Dr Geraldo Lozada preuzeo je slučaj i potvrdio trudnoću. Lina je već u trećoj godini dobila menstruaciju, a razvijene grudi već u četvrtoj.

U maju 1939. je zvanično postala najmlađa majka u istoriji. Njen sin rođen je carskim rezom, zdrav i sa 2.700 g, a Lina mu je dala ime Gerardo. Već za nekoliko dana "mama" i beba pušteni su iz bolnice.

Ni danas se ne zna ko je otac djeteta

Linin otac je uhapšen, čim je ustanovljeno da je njegova ćerka trudna i ispitivan je zbog sumnje na silovanje i incest, ali je na kraju pušten zbog nedostatka dokaza.

Lina nikad nije otkrila ko je otac njenog djeteta, kao ni okolnosti u kojima je došlo do začeća. Prema članku iz 1955. u kom je analiziran ovaj slučaj, u selu u kojem je Lina rođena bile su česte svečanosti Indijanaca. "One su se često završavale orgijama, a silovanje na takvim svetkovinama ne bi bilo nemoguće", pisalo je u novinskom tekstu.

Gerardo je odrastao vjerujući da mu je Lina sestra, ali je u desetoj godini saznao da mu je ona biološka majka. Umro je u 40. godini od bolesti koštane srži.

Lina Medina je uspješno završila školu i kasnije je radila kao sekretarica kod ljekara koji je vodio njen slučaj. Dr Lozada joj je pomogao i sa školovanjem.

Kasnije se udala i drugog sina rodila u 38. godini - čak 33 godine nakon prvog. Iako je i danas živa, Lina odbija da razgovora s medijima i dalje ne otkriva pravi identitet oca njenog prvog, preminulog deteta.