latinica  ћирилица
10/06/2017 |  10:49 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Gledao snimke na internetu, pa napravio mali avion (VIDEO)

Paen Long (31) je mehaničar iz Kambodže i nakon što je gledao snimke na Јutjubu, uspio je da ispuni svoj životni san i napravi mali avion.
Mehaničar iz Kambodže - Foto: Facebook
Mehaničar iz KambodžeFoto: Facebook

Počeo je da radi na avionu prošle godine, a nikome nije rekao za to, prenosi "Independent".

- Mislio sam da će mi se ljudi smijati, pa zato nisam nikome rekao. Često sam noću radio na njemu. Uvijek sam sanjao da imam svoj avion - rekao je Long.

Јoš od kad je imao šest godina i prvi put vidio helikopter uživo, čeznuo je da leti.

Obučavan je za mehaničara u Svaj Reingu, ali dugo se bavio tim poslom prije nego što je riješio da svoje ambicije sprovede u djelo.

Kada je imao 30 godina odlučio je da pokuša da napravi sopstveni avion i iskoristio je novac koji je sačuvao vodeći auto servis.

Proveo je tri godine u gledanju različitih snimaka sa avionima na Јutjubu, od toga kako uzlijeću i slijeću, različitih simulacija letenja i posjeta fabrikama aviona.

Trebalo mu je oko godinu dana da napravi svoje remek djelo i koristio je uglavnom reciklirane materijale.

Avion je pravljen po japanskom modelu iz Drugog svjetskog rata, ima krila sa rasponom od 5.5 metara, ugrađenu plastičnu stolicu i kontrolnu tablu iz automobila.

Prvo polijetanje dogodilo se u martu i tada se skupilo oko sto seljana da prisustvuju neobičnom polijetanju.

Na improvizovanoj pisti koja je zemljani put Long je izvršio prvo uzlijetanje. Procjenjuje se da je uzletio na 50 metara nakon čega je pao na zemlju.

- Stajao sam tamo i suze su tekle niz moje lice. Bio sam emotivan jer nisam mogao da podnesem stvari koje su mi drugi govorili - rekao je Long.

Uprkos tome što su ga ismijali, Long ostaje odlučan u svojim namjerama i njegova sljedeća ideja je da napravi hidroavion.

Stručnjaci procjenjuju da je na svoj avion morao da potroši 10 hiljada dolara, a on kaže da ne bi ništa mijenjao.

- Nikad ne razmišljam o trošenju na druge stvari i nikad se nisam pokajao što sam potrošio sav taj novac - rekao je Long.

Njegovu suprugu brine njegovo ponašanje, ali pošto je on više puta ubjeđivao da je sve sigurno, ona je morala da se složi sa njim.

Izvor: Novosti