latinica  ћирилица
08/06/2017 |  19:57 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Lovci na Trebeviću spasili meče, nazvali ga Srećko (VIDEO)

Ova priča da je nastala iz Ćopićevog pera, nosila bi naziv Srećko. Tako je nazvano meče, koje su u okolini Petrovića, kod Istočnog Novog Sarajeva, spasili lovci Lovačkog društva “Trebević“ .
Mladunče medvjeda - Srećko - Foto: RTRS
Mladunče medvjeda - SrećkoFoto: RTRS

U Petrovićima se danima čulo zavijanje. Niko nije slutio šta je u pitanju sve dok radnici Elektrodistribucije nisu ugledali nezaštićeno mladunče.

Mečke ni na vidiku.

Odmah su obavijestili lovce, koji su krenuli u višečasovnu potragu.

- Najbliži od svih je bio naš član Ognjen Gengo koji je otišao u šumu, tražio i našao mlado meče koje je stvarno bilo u izuzetno teškom stanju. Bilo je poluživo i izmrcvareno. Uzeo ga u naručje i odmah prebacio do veterinarske stanice, priča Nanad Јanković, sekretar Lovačkog društva Trebević iz Istočnog Novog Sarajeva.

Veterinari su se našli u čudu kada se lovac pojavio na vratima. Nisu oklijevali. Istrajnošću, spasili su život tromjesečnog maladunčeta.

- Prilikom pregleda ustanovili smo da je jako izmršalo. Uzrok je višednevno gladovanje. Imalo je povredea u predjelu glave i vrata. Nakon terapije i ukazane pomoć, treći dan počelo je da uzima hranu na usta što je dobar znak, kaže veterinar Milan Bećarević.

Nakon što je meče preživjelo, veterinar i lovci odlučili su i da mu daju ime.

- Razmišljali smo i u dogovoru sa ljudima iz lovačkog društva zaključili smo, pošto je spaseno u zadnji čas, da mu damo ime Srećko, ispričao nam je veterinar Milan.

Ne zna šta se dogodilo sa Srećkovom majkom. Nakon oporavka, lovci će, u saradanji sa ministarstvom, mladunčetu pronaći novo stanište.