latinica  ћирилица
07/06/2017 |  13:56 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Rekonstruisani domovi zdravlja u Rudom i Čajniču (VIDEO)

Završena je rekonstrukcija Doma zdravlja u Rudom, u koji je uloženo 470.000 KM. Od danas su bolji uslovi i u Domu zdravlja u Čajniču, gdje je za sanaciju ove zdravstvene ustanove uloženo 230.000 KM.
Rudo - Bogdanić - otvaranje bolnice - Foto: SRNA
Rudo - Bogdanić - otvaranje bolniceFoto: SRNA

Za stanovnike pogranične opštine Rudo bolja zdravstvena usluga značiće i smanjenje troškove putovanja, jer su za zahtjevnije preglede morali da putuju i do 100 kilometara.

Osim rekonstrukcije zgrade Doma zdravlja u Rudom, ova zdravstvena ustanova dobila je i novu opremu. Direktorka Marina Milikić istakla je zadovoljstvo rekonstrukcijom Doma.

- Nadamo se da ćemo dobiti Dom zdravlja kojim će biti zadovoljni i radnici i korisnici usluga - kaže Milikićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, koji je prisustvao svečanosti povodom uspješnog završetka projekta rekonstrukcije i sanacije Doma zdravlja rekao je da opština Rudo treba da ima adekvatnu zdravstvenu ustanovu što i jeste cilj Ministarstva da, bez obzira na udaljenost od većeg kliničkog centra, građani imaju dostupnu primarnu zdravstvenu uslugu.

- Dao sam nalog da u najkraćem mogućem roku izvođač otkloni nedostatke koje smo uočili, ili ćemo aktivirati garancije koje imamo po ugovoru i otkloniti ih. Očekujem da rekonstruisani dio Doma zdravlja počne da radi za mjesec dana - rekao je Bogdanić.

Vlada Srpske za rekonstrukciju doma zdravlja u Rudom obezbijedila je 70, a opština 30 odsto sredstava.

- Mi smo uložoli oko 140.000 KM i unaprijed sm sredstva uplatili na račun Ministarstva, koje je provelo svu tendersku dokumentaciju i izbor ponuđača - naveo je Rato Rajak, načelnik opštine.

U Srpskoj je u okviru projekata "Јačanje primarne zdravstvene zaštite" uloženo oko 47 miliona KM i rekonstrusano 120 objekata i 320 ambulanti.