latinica  ћирилица
06/06/2017 |  13:51 | Autor: RTRS

Borba za srednjoškolsku diplomu u 81. godini

Palestinac Abdel-Kader Abu Adžamejah, koji ima 81 godinu, vrijedno uči i nada se da će položiti ispit za sticanje srednjoškolske diplome.
Knjiga (ilustracija) -
Knjiga (ilustracija)

Ovaj penzionisani prodavac hrane iz Hebrona na Zapadnoj obali polagao je nacionalni test prvi put prošle godine, ali je pao, a sada će pokušati ponovo.

Otac 14 djece kaže da uči pet sati dnevno i da se trudi da se što bolje koncentriše, iako neka od njegovih 36 unučadi žele da se on igra sa njima.

"Volim obrazovanje. Nema ograničenja za bilo koga da uči, to se ne zaustavlja u nekoj određenoj životnoj dobi. Želim da dam primjer generacijama - nikada nemojte prestati da učite", rekao je Abu Adžamejah.

On će polagati test u posebnoj prostoriji u lokalnoj školi. Nedavno je doživio moždani udar, pa su mu pokreti ograničeni i teško piše, zbog čega odgovore diktira ženi koja mu pomaže i popunjava papire.

Prema podacima palestinskog Centralnog zavoda za statistiku, procenat nepismenih među licima starijim od 15 godina je samo 3,3 odsto, što spada među najbolje rezultate u arapskom svijetu.

Abu Adžamejah ima podršku svoje porodice, naročito supruge, koja pokušava da zadrži unuke dalje od njega dok on uči.

Izvor: Srna