latinica  ћирилица
05/06/2017 |  19:11 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Sa tržišta u BiH povučena je hrana za bebe do 12 mjeseci "Novalak CC" (VIDEO)

Sa tržišta u BiH povučena je hrana za bebe do 12 mjeseci "Novalak CC", zbog sumnje da sadrži štetne sastojke koji mogu biti opasni po zdravlje.
Medis povukao hranu za bebe zbog neispravnosti proizvoda - Foto: SRNA
Medis povukao hranu za bebe zbog neispravnosti proizvodaFoto: SRNA

Drugi sporan proizvod Novalak 1 nije prisutan na našem tržištu, saopštili su iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Kako navode u preduzeću "Medis", razlog za povlačenje je vjerovatno neadekvatan sadržaj estera masnih kiselina koji je utvrđen u analizi: "Budući da su preduzeću 'Medis' kvalitet proizvoda i bezbjednost potrošača na prvom mjestu, da bi se isključile bilo kakve moguće negativne posljedice po zdravlje, savjetujemo kupce da ne upotrebljavaju proizvod Novalak CC, serija 45405."

U Agenciji za bezbjednost hrane potvrdili su nam da se ovaj proizvod sa tržišta povlači iz preventivnih razloga.

Drugi sporan proizvod Novalak 1, koji je povučen u zemaljama regiona, nije prisutan u BiH, tvrde u agenciji: "Prema zaprimljenoj povratnoj informaciji od kompanije 'Medis International' Sarajevo, zastupnika za distribuciju proizvoda Novalac, proizvod Novalac 1, serija 9828301, rok upotrebe 1.9.2019, nije prisutan u BiH, dok je proizvod Novalac cc, serija 45405, rok upotrebe do 23. 9 .2018. prisutan i na tržištu BiH, te će se sprovesti mjere povrata proizvoda i obavještavanja svih veledrogerija i apoteka o povratu s tržišta BiH."

U preduzeću Medis napominju da se uticaj spornih supstanci na ljudsko zdravlje istražuje decenijama, ali da još nije potpuno definisan i jasan.