latinica  ћирилица
03/06/2017 |  10:59 | Autor: RTRS

Ukrajinci obaraju rekord- Čitav grad traži češke vize

Ukrajinski grad Slavutič od 25.000 duša inspirisan pozivom jedne češke umjetnice bori se danas za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda na originalan način - najvećim masovnim zahtjevom za vize Evropske unije.
Ukrajina- Slavutič (Foto: traveloukraine.com) -
Ukrajina- Slavutič (Foto: traveloukraine.com)

Umjetnica Kateržina Šeda pozvala je u Brno svih 25.000 stanovnika, a svi će zahtjev podneijti danas i navesti da putuju u posjetu kod nje.

- Dugo sam razamišljala kakvu ću pokušati umjetničku akciju u Slavutiču. Pokazalo se postepeno da su najveći problem za tamošnje stanovnike i cijelu Ukrajinu vize. Problem je, naravno, dublji i povezan je s temom savladavanja granica generalno. Sa izlaženjem na kraj da nas na drugoj strani granice niko ne dočekuje. Da Ukrajinci moraju stalno nekome nešto da dokazuju - objasnila je Šeda za vikend izdanje Lidovih novina.

Slavutiču i češkoj umjetnici jasno je da niko neće odjednom obraditi 25.000 zahtjeva za vizu.

- Ginisova knjiga rekorda je puna besmislica a meni se dopala ideja da dodamo još jednu - rekla je Šeda.

Češki privrednici apeluju posljednjih godinu dana na vladu da olakša i pojednostavi režim odobravanja radnih viza za Ukrajince jer češkoj privredi zbog najmanje nezaposlenosti u EU trenutno nedostaje čak 140.000 radnika i mora da uvozi radnike iz inostranstva - Ukrajine, Rumunije, Srbije, kako bi fabrike uopšte uspjele da ispune sve porudžbine.

Izvor: BETA