latinica  ћирилица
01/06/2017 |  12:21 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Prvi pogled na najveći avion na svijetu (VIDEO)

Suosnivač „Majkrosofta“ Pol Alen prvi put je javnosti otvorio vrata hangara u kojem se nalazi „Stratolonč“, najveći avion na svijetu, sa rasponom krila od 117 metara i može da ponese oko 113 tona tereta.
Najveća letjelica na svijetu "Stratolonč" (Foto: spacenews.com) -
Najveća letjelica na svijetu "Stratolonč" (Foto: spacenews.com)

Projekat „Stratolonč“ najavljen je 2011. godine, a probni letovi je trebalo da počnu prošle godine. Uprkos probijanju roka, inženjer Bert Rutan i njegov tim punom parom rade na ogromnoj letjelici.

Rezultate svog napornog rada sada su prvi put predstavili javnosti, tokom testova punjenja goriva.

Sama činjenica da je u pitanju najveća letjelica na svijetu bila bi dovoljna da učini „Stratolonč“ zanimljivim, ali su njegove karakteristike podjednako impresivne.

Kada počne da leti, „Stratolonč“ će u nižu orbitu Zemlje nositi rakete „pegaz Iks-El“, koje su osmišljene da nose male satelite, težine oko 450 kilograma, u orbitu.

Ukoliko se Alenove ambicije ostvare, „Stratolonč“ će moći da nosi ljudske posade u svemir jeftinije nego što Rusija trenutno naplaćuje Nasi.

„Stratolonč“ ima raspon krila od 117 metara i koristi šest „džambo džetovih“ motora.

Može da ponese 113 tona, a njegova težina bez goriva iznosi oko 230 tona. Ovoj grdosiji je potrebno oko četiri kilometra piste da bi se njenih 28 točkova odlijepili od zemlje.

Izvor: RTS