latinica  ћирилица
31/05/2017 |  09:35 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Piloti ЈNA sretali NLO

Sredinom osamdesetih godina u Komandi Ratnog vazduhoplovstva u Beogradu uspostavljeno je "tijelo" koje se bavilo susretima pilota tadašnje ЈNA sa NLO.
Major Hamzić - Foto: nezavisne novine
Major HamzićFoto: nezavisne novine

Ovaj potez je bio iznuđen jer su se naši avioni veoma često sretali na nebu sa letećim objektima čiju strukturu i brzine koje su postizali nisu znali da objasne, tvrdi tadašnji pilot ЈNA pukovnik Suad Hamzić za "Večernje novosti". Otkrivajući pilotske priče koje ostavljaju bez daha, tvrdi da je lično imao tri bliska susreta sa "letećim tanjirima".

"Najupečatljiviji mi je ostao onaj od 20. avgusta 1970. godine, kada sam u dvosjedu Mig 21 sa pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret sa takvom letjelicom iznad Plaškog. Poslati smo na osnovu uzbune Radarskog centra i vrlo brzo stigli u vizuelni kontakt sa objektom, veoma velikim, koji je isijavao svjetlo. Penjali smo se ka njemu nadzvučnom brzinom, ali nikako nismo mogli da mu ocijenimo visinu. Procjenjivao sam da je negdje na 22.000 metara. U jednom trenutku objekat koji je lebdio i koji smo gledali ubrzao je i nestao. Izgubio se i sa radara", priča Hamzić za "Novosti".

On dodaje da je nekoliko mjeseci kasnije sličan objekat lebdio iznad aerodroma u Bihaću i pošto ga je sa zemlje ugledala grupa pilota nestao je na isti način. Početkom 1974. u noćnom letu na maršruti od Karlovca do Duge Rese, takođe poslije radarskog upozorenja sa zemlje, kako ukazuje Hamzić, proletio je pored svjetlećeg NLO. Hamzić dodaje da piloti ne vole da govore o ovim susretima jer se događalo da "ispadaju ludi".

Izvor: Nezavisne novine