latinica  ћирилица
26/05/2017 |  15:02 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

"Majski pulmološki dani"- Liječenje plućnih bolesti podići na viši nivo

Dijagnostiku i liječenje pacijenata od plućnih oboljenja treba podići na što viši nivo, jer se očekuje da će ove bolesti do 2020. godine biti treći uzrok smrtnosti svjetske i ovdašnje populacije, poručili su učesnici 25. "Majskih pulmoloških dana", koji su danas otvoreni u banjalučkom Kulturnom centru "Banski dvor".
"Majski pulmološki dani" - Foto: SRNA
"Majski pulmološki dani"Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja pulmologa Republike Srpske Mirko Stanetić rekao je da su plućne bolesti, po smrtnosti pacijenata, odmah iza kardiovaskularnih i malignih.

- Oboljenja respiratornog trakta su najčešća maligna oboljenja muške populacije, ali i sve više žena zbog konzumiranja duvana i aerozagađenja - upozorio je Stanetić.

On je podsjetio da su prvi "Majski pulmološki dani" održani 1992. godine, te da broj učesnika i kvalitet skupa iz godine u godinu rastu zahvaljujući podršci farmaceutskih kompanija, zdravstvenih ustanova, klinika i obrazovnih institucija iz oblasti medicine.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić naveo je da je ovo jedan od najznačajnijih skupova te vrste u Srpskoj i regionu.

- "Majski pulmološki dani" su važni za naše zdravstvo i naučnu zajednicu i ovo je prilika za naše specijaliste, specijalizante i studente da dobiju dodatnu edukaciju iz oblasti pulmologije, odnosno o hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća, različitim formama karcinoma, upalnih procesa i infekcija, te intenzivne njege - rekao je novinarima Škrbić.

Biljana Zvezdin iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine za naučnoistraživačku i obrazovnu djelatnost navela je da Srpska i Srbija prate svjetske trendove na planu metoda liječenja hroničnih plućnih bolesti.

Ona je napomenula da su susreti pulmologa i drugih medicinskih stručnjaka važni za razmjenu iskustava i sticanje novih znanja.

"Majski pulmološki dani" održavaju se do 28. maja u organizaciji Udruženja pulmologa Republike Srpske, Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske i Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Na skupu u Banjaluci učestvuje više od 250 eminentnih medicinskih stručnjaka iz zemalja u okruženju, Evrope i SAD-a, koji će razgovarati o prevenciji, dijagnostici i liječenju hronične opstruktivne bolesti pluća, astme, tuberkuloze, vaskularnih oboljenja, kao i o manifestacijama oboljenja drugih organa na plućima i malignim oboljenjima.

Izvor: SRNA