latinica  ћирилица
22/05/2017 |  22:03 | Autor: RTRS

Lajt cigarete opasne isto koliko i obične?

Takozvane lajt cigarete su opasne za zdravlje kao i obične cigarete i vjerovatno su doprinijele vidljivom povećanju jednog oblika raka pluća, pokazuje studija koja je danas objavljena.
Cigarete - Foto: ilustracija
CigareteFoto: ilustracija

Istražitelji iz centara za istraživanje raka u SAD zaključili su da lajt cigarete sa filterom sa otvorima za ventilaciju, izgleda, dovele do toga da se posljednjih 50 godina povećao broj slučajeva oboljelih od jednog oblika raka adenokarcinoma, tumora koji se razvija duboko u plućima.

Ta vrsta raka sada je najučestalija među pušačima. Učestalost drugih tipova kancerogenih tumora pluća pala je s padom broja pušača u SAD posljednjih decenija.

Rezultati tih analiza potvrđuju ono što su istražitelji sumnjali godinama i suprotno je tvrdnjama industrije duvana prema kojima su lajt cigarete manje štetne.

Filteri sa rupicama pušteni su u prodaju prije pola vijeka.

- To je zamišljeno da privuče pušače i zdravstvene zvaničnike - otkrio je doktor Piter Šilds, pomoćnik direktora centra za istraživanje raka na Univerzitetu Ohajo i jednog od vodećih autora ove studije, koja je objavljena u časopisu Nacionalnog instituta za rak.

- Analiza naših podataka jasno ukazuje na vezu između broja otvora dodatih na filtere cigareta i porasta stope učestalosti adenokarcinoma tokom posljednjih dvadeset godina - dodao je on.

Naveo je da je posebno zabrinjavajuće da se ti filteri s rupama nalaze praktično na svim cigaretama koje se danas prodaju.

Naučnici misle da se preko tih filtera s ventilima udiše više dima sa većom koncentracijom kancerogenih materija i drugih toksina.

- Ti filteri mijenjaju sagorijevanje duvana koji proizvodi više kancerogenih materija kroz sitne čestice, a koje dostižu do najdubljih dijelova pluća gdje se najčešće javljaju adenokarcinomi - rekao je Šilds.

Prema važećim propisima, proizvođači duvana ne smiju na paklicama cigareta da reklamiraju lajt cigarete i cigarete sa malom količinom katrana. Međutim, naučnici smatraju da rezultati ove studije treba da ubijede američku regulatornu agenciju da potpuno zabrani upotrebu filtera s ventilima.

Izvor: Agencije