latinica  ћирилица
20/05/2017 |  11:17 ⇒ 21/05/2017 | 08:48 | Autor: RTRS

Kliničke studije značajne za zdravstvo i pacijente (VIDEO)

Kliničke studije često su jedini način liječenja i terapije pacijenata koji boluju od rijetkih oboljenja i zbog toga su značajne za ovdašnje zdravstvo, poruka je učesnika konferencije o kliničkim ispitivanjima u praksi, koja je organizovana u Banjaluci.
Tatjana Ponorac - Foto: SRNA
Tatjana PonoracFoto: SRNA

Načelnik sektora za klinička ispitivanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Tatjana Ponorac rekla je da BiH ide u korak sa EU kada je riječ o kliničkim studijama.

"Naša regulativa je dosta prilagođena onoj u EU i nadamo se da će do kraja godine stupiti na snagu novi pravilnik koji u skladu sa evropskim zakonima definiše provođenje kliničkih studija", objasnila je Ponorčeva.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić ukazao je na značaj ovog skupa s obzirom na to da često zbog neinformisanosti i neznanja postoji nerazumijevanje javnosti zašto se i na koji način provode klinička ispitivanja.

"Regulativa u ovoj oblasti je veoma stroga, a procedure koje se moraju sprovoditi s ciljem zaštite i prava pacijenata i pomoći su precizne. Ovo je vid edukacije za sve koji se bave kliničkim ispitivanjima", rekao je Škrbić.

On je dodao da u vezi sa kliničkim ispitivanja posebnu važnost ima formiranje etičkih odbora da bi se više pomoglo pacijentima da dobiju adekvatne lijekove.

Škrbić je naveo da je uglavnom riječ o ispitivanjima lijekova koji su u fazi dolaska na tržište i još nisu registrovani.

"Obično je riječ o studijama koje se provode u više evropskih centara i svijeta i nama je u interesu da budemo dio tih ispitivanja lijekova", rekao je Škrbić.

Ana Petrović iz Udruženja inovativnih proizvođača lijekova BiH kaže da kroz kliničke studije lijekovi doživljavaju brojna poboljšanja.

"Država mora da prepozna da su kliničke studije dobar način ulaska inovativnih lijekova kod nas. Kliničke studije su put da pacijent dođe do najnovijeg lijeka i želja nam je da podignemo svijest pacijenata da je riječ o provjernim studijama i protokolima, te da se slobodno mogu uključiti u takva istraživanja", navela je Petrovićeva.

Јednodnevnu konferenciju danas su povodom Svjetskog dana kliničkih ispitivanja organizovali Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH i Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Konferencija je namijenjena prvenstveno bolesnicima i članovima njihovih porodica, mogućim ispitanicima, kao i svim zainteresovanim građanima BiH da bi na najjednostavniji način dala osnovne informacije o svrsi, značaju i koristi koje ispitanici dobijaju prilikom učešća u kliničkim studijama.

Skup je namijenjen i članovima etičkih komiteta u BiH i predstavnicima zdravstvenih ustanova.

Izvor: SRNA