latinica  ћирилица
19/05/2017 |  09:03 ⇒ 09:12 | Autor: RTRS

Egipatske hijeroglife u drevnom hramu digitalno obojene (VIDEO)

Arheolozi Metropolitan muzeja umjetnosti u Njujorku digitalno su obnovili umjetnička djela iz drevnog egipatskog hrama, pokazujući kako je izgledalo vrijeme faraona u nevjerojatno detaljnom i šarenom svjetlu.
Egipatski hijeroglifi (Foto:rt.com) -
Egipatski hijeroglifi (Foto:rt.com)

Tokom 2.000 godina u kojem su se izmjenjivale poplave i oštre pustinjske oluje, mnogi su izvorni crteži drevne egipatske arhitekture, nekada jarke i svijetle boje, obrisani.

Međutim, proučavajući prve račune egipatskih istraživača - poput ranih dijagrama britanskog egiptologa Elvarda M. Blekmena - pa čak i mode ove drevne civilizacije, stručnjaci su ponovno oživjeli boje koje bi ukrasile hram Dendura.

Hram iz 10. stoljeća prije Hrista nekada je bio smješten na obali rijeke Nil, prije nego što ga UNESKO spasio od poplave 60-tih godina prošlog vijeka. Kasnije ga je egipatska vlada dala Sjedinjenim Državama 1965, a potom ga je dvije godine kasnije predsjednik SAD Lindon DŽonson donirao Metropoliten muzeju u Njujorku.

Egipatski hram Dendur u Metropoliten muzeju (Foto: metmuseum.org)

U inicijativi pod nazivom "Boja hrama", tim stručnjaka ovog muzeja je sada koristio tehnologiju mapiranja i projicirane svjetlosne zrake kako bi osvijetlila hijeroglife koji je uništio eolski proces.

Oznake prikazuju rimskog cara Cezara Avgusta, u punoj faraonskoj haljini koji prinosi vino bogu neba, Horu, i božici ljubavi Hatori. Kao egipatski vladar u to doba, Avgust je htio da njegovi podanici razmišljaju o njemu kao o faraonu.

Nakon konsultacija sa istraživanjima zdanja iz 19. i 20. stoljeća, tim stručnjaka u Njujorku stvorio je niz uzoraka boja kako bi prekrio simbole sa preciznom tačnošću.