latinica  ћирилица
15/05/2017 |  08:50 | Autor: RTRS

Makron inaugurisan u odijelu od 450 evra

Novi predsjednik Francuske Emanuel Makron nosio je na svojoj inauguraciji odijelo od skromnih 450 evra, prenosi "Rojters", uz ocjenu da je riječ o njegovom očiglednom pokušaju da se distancira od političara koji mnogo troše. Cijenu odela otkrilo je, inače, Makronovo osoblje.

Zanimljiv je i podatak da se Makronova supruga Brižit na današnjoj svečanosti pojavila u toaleti plave boje s potpisom Luja Vitona, slične boji kompleta koji je supruga Donalda Trampa, Melanija, nosila na inauguraciji američkog predsednika prije nekoliko mjeseci.

Sa druge strane, nekadašnji favorit u trci za predsjednika Francuske, Makronov tadašnji konzervativni rival Fransoa Fijon, tokom kampanje se našao u žiži finansijskih afera, a u jednoj je kritikovan da je od jednog bogatog biznismena dobio dva odijela vrijedna oko 13.000 evra.

Dok ankete pokazuju da je poštenje među glavnim osobinama koje Francuzi, siti takvih skandala, žele kod predsjednika svoje zemlje, Makronov izbor odeće za današnju svečanost očito šalje signal da će se on razlikovati od svojih prethodnika, zaključuje britanska agencija.

Inače, konzervativni bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi, koji je na čelu zemlje bio od 2007. do 2012, imao je nadimak "zvec-zvec predsjednik" zbog svog luksuznog stila.

Sarkozijev naljednik Fransoa Oland, koji je sam sebe predstavio kao "normalnog predsjednika", takođe se, međutim, našao na meti kritika jer je, kako su mediji naveli, frizera plaćao 10.000 evra mjesečno.

Izvor: Tanjug