latinica  ћирилица
12/05/2017 |  09:42 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Međunarodni dan medicinskih sestara

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske brijim aktivnostima danas u banjalučkom parku "Petar Kočić"obilježavaju Međunarodni dan medicinskih sestara.
Medicinske sestre (foto: tvk3.info) -
Medicinske sestre (foto: tvk3.info)

Ovogodišnja tema za 12. maj-Međunarodni dan medicinskih sestara jeste "Medicinske sestre: jedinstven glas za postizanje ciljeva održivog razvoja profesije".

Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske izavio je da, prema analizama i anketama svaka deseta medicinska sestra je invalid rada ili oboljela od bolesti štitne žlijezde jer rade u izuzetno teškim uslovima konstantnog stresa. Osim toga, kako je rekao, plate medicinskih sestara najniže su u regionu jer, bez toplog obroka plate diplomiranih medicinskih sestara iznose oko 800 KM.

Palačković je naveo i primjer Tuzle gdje diplomirana medicinska sestra ima platu oko 2.000 KM, kao i Sarajeva gdje je plata oko 1.500 KM. Dodatan problem, prema njegovim mišljenju su i lica koja su prekvalifikovana u medicinske radnike, za koje je rekao da predstavljaju opasnost za pacijente, a bili su prisiljeni zbog socijalno-ekonomskog statusa da prihvate takve poslove.

Naglasio je da Republici Srpskoj, u svakodnevnom radu nedostaje oko 2.000 medicinskih sestara i tehničara.

Izvor: Nezavisne novine